недеља, 1. април 2018.

Дајте нам ДИН МИН и ЕИ па нека вам Аеродром

Градско веће, што је уствари Влада града Ниша, донело је одлуку да Јавно предузеће Аеродром "Константин велики" Ниш, уступи на даље поседовање и руковођење Влади Републике Србије.
Чиста страначка централизација.
Без одобрења одозго нема никакве одлуке, па нек онда и они буду власници свега.
Подиже се опозиција против одлуке градске власти и изведе на улице до две хиљаде незадовољних Нишлија таквом одлуком.

Одговори Градоначелник лично, на прозивку опозиције и скреса им да су они док су вршили власт у граду подписали уговор са Министарством одбране Владе Републике Србије, који носу испунили и да се сада аеродром мора предати.

Окупљене Нишлије изразиле су своје незадовољство таквом одлуком.
Траже да Аеродром остане у власништву града, због наводно доброг прихода.
Какво су стварни приходи и расходи Аеродрома и каква је корист града тешко је рећи.
Међутим, тешко да има неке велике користи град од аеродеома, јер да има испунио бих обавезе из уговора према Министарству одбране.
Тешко да ће неко дати "златну коку" или  и опозивија и валаст обмањују Нишлије да у задње дбе деценије у Нишу нешто функционише, на корист Нишлија.

Да одложиће се сигурно уступањ Аеродрома за неки период, у том времену ће Влада Републике Србије улагати у Аеродром, што је сигурно и до сада чинила, само што се то није јавно потенцирало, а сада ће бити обзнањено, да би се лакше препустио Аеродром у наредном периоду.

Да поједини чланови опозиције извућиће поново личну корист од ових протеста, поготово демократске превенције, а и када нису они из ечега испијели извући корист.

Само потребно је запитати се зашто опозиција није штитила уништавање Машинске, Електронске и Дуванске индустрије Ниша, од које је живио у благостању читав град, а бори се за један Аеродром.

Ниш је давно изгубио своје три златне коке.

Или што би рекао народни мудрац "Касно Марко стиже на Косово", па и опозиције се сетила да брани Аеродром, за који чији статус су одговорни појединци који су јуче и данас протествовали на Тргу Краља Милана у Нишу или што би рекли Код Коња.

Зимски сусрети српских земаља“ од 29. марта до 1. априла на Јахорини

Културна манифестација „Зимски сусрети српских земаља“  одржава се на Јахорини од 29. марта до 1. априла у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Олимпијског центра „Јахорина“ и Представништва Републике Српске у Србји.

На манифестацији, која се ове године одржава под слоганом „Србија и Српска у јахоринском колу“, учествују Срби из свих земаља региона, укључујући и Словенију, као и Срби који живе у Ирској.

У петак, 30. марта, у 17 сати у Дому културе на Палама одржан је свечани музички програм у коме су учестовати хор београдског богословског факултета „Србски православни појци“, национални ансамбл „Венац“ из Грачанице, инструментални састав ученика Музичке школе „Стеван Христић“ Станишор, општина Гњилане, КУД „Деспот Стефан Дечански Лазаревић“ из Сребренице и КУД са Пала.

Централна манифестација овогодишњих „Зимских сусрета српских земаља“ Јахоринско коло  одржана је у суботу, 31. марта, у 14 сати на Јахорини испред хотела Бистирца.
 Учешће ће узети више од 500 чланова културно-умјетничких друштава из Источног Сарајева, Пала, Београда, Сребренице и Грачанице, а превиђено је да им се придруже сви учесници сусрета, као и дјеца из ОШ „Србија“ са Пала.
Према ријечима организатора, идеја да Јахоринско коло буде крунски догађај овогодишње манифестације услиједила је након што је српско коло 2017. године уврштено на листу Унеска као наша културна баштина, а у складу је и с најављеном заједничком Декларацијом Србије и Републике Српске о опстанку српског народа.
Први сусрети одржани су у фебруару 1995. године, а учесници манифестације били су први гости на олимпијској Јахорини. У тада веома тешким условима, група од 140 учесника из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје, допринијела је бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева.

Ове године по учеснику требало је издвоити 120 евра за полупансион у Хотелу "Бистрица" на Јахорини, 50 евра за резервацију по учеснику и додатни 2500 рсд за превоз, за оне који су користили организован превоз из Београда.