уторак, 30. јануар 2018.

У Истанбулу договорено да се граде обје трасе пута Сарајево–Београд?

Резултати састанка би могли бити историјски, изјавио је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић након састанка у Истанбулу са предсједником Турске Реџепом Ердоганом и српским предсједником Александром Вучићем.


Дакле да се направи аутопут или већином аутопут, комбинован са брзом цестом, који би направио круг Сарајево-Зеница-Тузла-Брчко-Бијељина-Београд, па онда на Пожегу и Вишеград назад до Сарајева.


Трасу преко Тузле и Бијељине подржава ФБиХ, али и челници Савеза за промјене у РС-у, док се за трасу преко Вишеграда углавном бори власт у РС, односно СНСД.

Oвај пост исконбинован је употребом вијести портала Катера и Требевић.нет

Нишлија Саша Гацик освојио злато на ултрамаратону у Атини

Велики успех: 

Злато са ултрамаратона у Атини (Грчка) је стигло у Ниш. Нишки ултрамаратонац Саша Гацик јуче је освојио златну медаљу на ултрамаратону у Атини где је истрчао 232 километра за 24 сата. Гацик је овим подвигом оборио досадашњи лични и државни рекорд Србије.

Пресрећан сам сто је све на крају испало како смо замислили због специфичности ове атлетске дисциплине где резултат зависи од милион фактора. Честитке и никад бољим ривалима Трајце Михову и Áрмину Бенеу на сјајним резултатима! Хвала свима на огромној подрсци, најбољи сте! – рекао је Саша после трке.

Прочитајте више на Грађанин.рс

Светосавље као спона руске и српске духовности"

У Народној библиотеци "Стеван Сремац" Ниш, одржано је занимљиво предавање оца Ивана Цветковића, свештеника.

Тема "Светосавље као спона руске и српске духовности".

Отац Иван присутне је  својим предавање провео кроз историју наших међусобних односа.

Нагласио је да и поред тешких историских околности духовне везе између наших сестринских Цркви, никад нису долазиле у питање и да су се на том односу градили и сви други односи.

Изнио је чињеницу, да су наши Епископу који су послије велике сеобе под Патријархом Чарнојевићем, остали без својих епископија, а иселили су се у Русију, добили су тамо своје Епископије у Руској православној цркви, као њени равноправни Епископи.

И Србија је прихватала Русе.

Занимљиво је напоменути да је група од 18 кубанских козака послије прогона од стране бољшевика дошло у Ниш.
Ту их је примио сада свети Доситеј Нишки, који им је дао азил у Нишу, до свог одласка у Загреб. Козаци су били пјевачка група у оквиру Црквено пјевачке дружине " Бранко".

Многи су се сложили да су духовне везе дубоко укорјењене и нераскидиве и да се на њима граде све везе.

У слободном дијелу предавања отац Иван изрекао је своје лично размишљање, да се нада у патријарха Иринеја и његову разборитост по питању Косова. 

Напоменуо је да је он лично рођен и одрастао на простору Косова и Метохије, али се запитао, и да се врати наша Војска на границу са Албснијом које Србе би штитила, ако се они не враћају. 
Чудно размишљање. 
Подстакнуто дневном политиком, али није наше да судимо и многи у Сарајеву и широм Федерације БиХ буд зашто продсју своју имовину, напуптајући дједовину заувијек.

За све има једно рационално објашњење притисак и присилу од стране сад већинског народа на тим просторима.

У исто вријеме говори о великом исељавању етничких Мађара из Војводине без икакве присиле и остављању могућности да те просторе у перспективи населе Срби.

Нека нам је свима од Бога просто.