петак, 26. јануар 2018.

Апликације ученика гимназије „Бора Станковић“ из Ниша међу пет најбољих у Србији

На овогодишњем „мтс апп конкурсу“ ученици нишке гимназије „Бора Станковић“ направили су две од пет најбољих апликација у Србији и пласирали су се на регионално такмичење где учествују ученици из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Победничке апликације гимназије „Бора Станковић“ су „Солве&Схаре“ тима „ЛеВел“ и апликација „Едуно“ тима „Прваци“ који се посебно издвојио јер су били једини пријављени ученици из првог разреда гимназије.

Нова апликација „Едуно“ осмишљена је са циљем да се ученицима унапреди организација времена и омогући ефикасније планирање школских задатака.

Опширније на порталу Грађанин

Две године Топлана у Нишу погрешно наплаћивала грејање на штету грађана

Ревизор препоручио Топлани да надокнади штету грађанима

Државни ревизор утврдио је да је Градска топлана у фиксни и варијабилни део претходне две сезоне укључивала трошкове које није требало да плаћају корисници. Иако је ДРИ препоручио да се надокнади штета грађанима, из Топлане кажу да то није учињено. Станари сматрају да је од грађана "покрадено" на дестине милиона евра.

Накнада за коришћење енергената - гаса и мазута је, како се наводи у извештају ревизора о пословању Топлане у 2016. години, била обрачуната у варијабилном делу, иако тај трошак није требало да утиче на цену грејања у овом делу. Топлана је, такође, погрешно обрачунавала цену гаса и мазута.

"ДРИ избегао политички прогон, паре отишле у џепове странака"

Пошто новца који је наплаћен незаконито нема на рачунима,  сумња се да је отишао политичким странкама.

Детаљније на Јужним вестима.

Ревитализација ускотрачне пруге

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, високи представник у БиХ Валентин Инцко, те представници општине Пале и предсједник Удружења грађана “Ћиро” из Сарајева Фадил Чордалија разговарали су данас на Равној планини о пројекту ревитализације ускотрачне пруге, чија је укупна вриједност око четири милиона KМ.

Дужина трасе износи укупно 11.308 метара, од тога на подручју општине Пале је 5.416 метара, општине Источни Стари Град у дужини од 4.799 метара и општина Стари Град, кантон Сарајево, 823 метра. На тој траси је 11 тунела и три моста који се морају адаптирати укупне дужине 86 метара


“Туризам је једна од додирних тачака градова Источног Сарајева и Сарајева и народа на овом подручју. То смо показали у претходном периоду радећи заједно на Требевићу, отварањем гондоле на Равној планини и тако показујемо спремност да превазиђемо неке дуготрајне разлике”, нагласио је Вуковић.

Oпширније читајте на Пале.ливе