уторак, 23. јануар 2018.

Трибина у Нишу: „Косово – неотуђиви део Србије“

Трибина ће бити одржана у среду, 24. јануара у 18 часова, у сали зграде месне канцеларије Божидар Аџија на булевару Немањића 26, у Нишу.

Говорници:
  • Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери
  • Драгана Трифковић, председник Народног покрета
  • Драган Тодоровић, председник Источне Алтернативе
  • Проф. др Слободан Самарџић, председник Државотворног покрета Србије
  • Марко Јакшић, представник Српског народног покрета ”Отаџбина” са КиМ
Информативна служба Двери

Српска богатија за 4.308 дјечака и 3.985 дјевојчица

У Републици Српској у претходној години рођено је 4.308 дјечака и 3.985 дјевојчица, подаци су Фонда за дјечију заштиту.

Директор Фонда Недељко Јовић рекао је Срни да су то подаци на основу броја поднесених захтјева за помоћ и опрему новорођенчета, за шта родитељи имају рок од годину дана, подсјетивши да је са пресјеком на посљедњи дан 2016. године број рођене ђеце у Српској био 8.307, што је готово идентично као и у 2017. години.

“У 2016. години у Републици Српској је рођено 9.647 ђеце и у складу са искуством из претходних година очекујемо да, када буду поднесени сви захтјеви за 2017. годину, број новорођених у Српској достигне приближно исти или чак нешто виши број у односу на 2016. годину”, рекао је Јовић.

Он каже да је очекивано највише дјеце рођено у највећим градовима и општинама Српске – у Бањалуци 1.606 дјеце, а у претходној години 1.660, у Бијељини 762 новорођенчета, а 792 у 2016. години, у Приједору 538 дјеце, а у претходниој години 471, те у Добоју 411 дјеце у прошлој години, док је у претходној години рођено 427 ђеце.

У 2017. години није било локалних заједница у Српској у којима није било новорођенчади, али је у општинама Источни Kупрес и Доњи Жабар била само по једна принова, док су у претходној години у овим локалним заједницама рођене по двије бебе.

Прошле године забиљежено је 138 близаначких порода, док их је у претходној години било 151, од чега највише – 39 у Бањалуци и 11 у Бијељини, док су четири породице у Српској добиле тројке, што је у претходној години био случај у три породице.

Број малољетних породиља у Српској смањен је на 35 у прошлој години, у односу на 43 у 2016. години.

У Фонду наводе да је повећан број очева који су користили право на породиљско одсуство, тако да је ово право у претходној години искористило 22 оца, највише у Бањалуци – 11, док је у 2016. години ово право користило 15 очева.

Извор:Требевић.нет

ВОДИЛО ГА БАЛKАНСKО СРЦЕ“

Марка славила цела Норвешка кад је спасао жену из пожара, али порука његовог послодавца ће вас ИЗНЕНАДИТИ

Херојство Србина Марка Миљковића славили су сви медији Норвешке – младић је не марећи за свој живот улетео у кућу опасану димом и спасао тешко покретну жену (92).

Наиме, овај рођени Нишлија већ две и по године ради у Ослу као медицински техничар и у ноћи између среде и четвртка једној пацијенктињи требало је помоћи, али ван његових задужења.

- Радим у здравственој служби која посредује између Хитне помоћи и пацијената на чији позив излазимо на терен. Преко посебне наруквице старица, која је иначе тешко покретна, позвала нас је. 
Kада смо дошли до њене куће, видели смо како излази огромни дим - присећа се Миљковић.
- Шутнуо сам врата и улетео у кућу. 
Напипао сам јој косу и ухватио испод руке. Нисам могао да је носим, па сам је вукао. Извукао сам је у ходник према излазним вратима - прича херој.
- Лице, коса и цело тело су јој били црни, а ноге потпуно изгореле. Али била је свесна. Kад сам је извукао, ту су већ били полицајци и ватрогасци.
“Браво, али немој више то да ти се деси”

Марково херојство знали су да цене и надређени на послу, али...

- Добио сам четири дана слободно. Послодавци су ми поручили: “Браво, али немој више то да ти се деси.” Једноставно, у Норвешкој свако ради свој посао - објашњава Миљковић.

Детаљније на Блиц.рс.

Јахорина и Андрићград – бренд Републике Српске

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић договорили су данас потписивање протокола о сарадњи с циљем унапређења сарадње у области туризма.
„Вишеград и Источно Сарајево имају одличне туристичке потенцијале, од којих су највећи Андрићград и Јахорина“, истакао је Ђуревић након састанка који је одржан у Вишеграду.

Он је додао да је туристичка понуда коју имају ове двије локалне заједнице у центру туристичке понуде Републике Српске, али и региона.
„Наш заједнички план је да промовишемо и унапређујемо туристичку понуду наше регије, а сигуран сам да ћемо након договорених активности повећати број туриста с обзиром на разноврсну туристичку понуду Вишеграда и Источног Сарајева“, нагласио је Ђуревић.
Директор Туристичке организације Источног Сарајева Игор Тошић рекао је да је на састанку разговарано о туристичким садржајима и понудама Вишеграда и Источног Сарајева.
„Андрићград и Јахорина су бренд Републике Српске. Покушаћемо да повежемо Вишеград и Источно Сарајево како би унаприједили туризам као једну од најважнијих грана привреде“, истакао је Тошић.
Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је да ће Јахорина као центар зимског туризма значити Вишеграду као додатни садржај, исто као што ће и туристима на Јахорини много значити Вишеград с обзиром да је ту центар културе и умјетности Андрићград.
„Повезивање Вишеграда и Источног Сарајева биће на добробит обје локалне заједница“, истакла је Тодоровићева.
Она је најавила да ће туристичке организације у својим промотивним активностима на те двије дестинације гледати као на цјелину.
Извор:СРНА

Висока црквена признања пријатељима српског народа

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је 23. јануара 2018. године на свечаности у Патријаршији српској у Београду висока црквена одликовања оснивачу добротворне организације „Солидарност за Косово“ из Француске г. Арноу Гујону и бившем потпоручнику Ратне морнарице Републике Грчке г. Мариносу Рицудису из Пиреја.

Свечаност - којој су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода: Епископи жички г. Јустин и зворничко-тузлански г. Фотије; као и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Епископи рашко-призренски г. Теодосије, нишки г. Арсеније, далматински г. Никодим и моравички г. Антоније, викар Патријарх српског - отпочела је благословом и поздравним словом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја: -Са великом чашћу и радошћу, у име Српске Православне Цркве и српског народа,  данас захваљујем двојици јунака, хероја и витезова, за све оно што су учинили за српски народ, чиме су показали своју љубав према нашeм страдалном народу и учинили велико дело које никад неће бити заборављено.
Опширније читајте на сајту СПЦ.РС

14. Светосавски сајам књига у Нишу

Нишлије ће имати прилику да од 1. до 8. фебруара, у Официрском дому, посете 14. Светосавски сајам књига и том приликом набаве неке од најзанимљивијих нових издања књига бројних издавачких кућа, као и да присуствују књижевним вечерима истакнутих домаћих писаца.
Foto: Milorad Dimić / wikipedia

Свечано отварање је 01. фебруара у 18 сати, сајам ће отворити добитник Нинове и награде Милош Црњански за 2013. годину - Горан Гоцић.

Kако најављују из издавачке куће Медивест, која је организатор Светосавског сајма књига, ове године ће на сајму издавачке куће бити награђиване у следећим категоријама: за највреднију укупну издавачку продукцију, најбољу књигу као изузетан ауторски и издавачки подухват и остварење, недовање и афирмацију књижевне традиције Ниша, најбоље графички обликовану књигу и колекцију, најбољу штампану и опремљену књигу или колекцију, а биће додељена и Награда Стари Ниш за неговање и афирмацију традиције и баштине Ниша.

Сајам ће бити отворен сваког дана у периоду од 10 до 20 сати. Улаз на сајам ће коштати 50 динара, а сваки посетилац ће моћи своју улазницу да убаци у кутију, која ће бити постављена на улазу у Официрски дом, чиме ће добити прилику да освоји књигу.