петак, 12. јануар 2018.

Свети исповедник Доситеј Васић, Митрополит загребачки

Православија наставниче, благочестија учитељу и чистоти, всељенија свјетилниче, Архијерејев Богодохновеноје удобреније Доситеје премудре: ученми твоими всја просвјетил јеси, цјевнице духовнаја, моли Христа Бога спастисја душам нашим.



О овом Светом угоднику Божијем опширније можете прочитати ОВДЕ.


Вечерас са почеткок у 19.00. часова уз благослов његовог преосвештенства Епископа Нишког г.г.Арсенија почело је свенонћно бденије уз учешће монаштва и свештенства епарије Нишке у част Светог исповедника Доситеја Нишког и Загребачког, кога света црква прославља 13. јанура.

Дивно је слушати јеромонахе и свештенике за певницама, како благодатно узносе хвалу Господу и Угодницима кроз Псалтир и Молитве.

Архијерејском Литургијом даће се свобухватан и Богом благословен печат овој дивној ноћи.

Молитвама Светог Доситеја да Бог излије обиље Своје милости на нас грешне и недостојене, да се обратимо и јединим исправним путем ходимо.



Болница Источно Сарајево: Завршени груби радови и постављен дио преградних зидова

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић напомиње да ће нови болнички комплекс чинити цјелину која ће имати између 13.500 и 14.000 метара квадратних корисног простора.
„Иако радимо са нешто мањим бројем људи и у тешким условима, ипак смо успјели да повећамо број пацијената којима смо пружили болничку услугу. У протеклој години, у Болници Источно Сарајево лежало је око 11.590 пацијената, и нека је свако у просјеку лежао пет дана – то је више од 55.000 `пансиона`“, наводи Тодоровић.
Детаљније читајте на СРНИ/Катери



У Бијељини премијера документарног филма "Код пријатељства"

У Бијељини је премијерно приказан документарни филм "Код пријатељства", урађен у копродукцији удружења из Русије и Републике Српске.

"Код пријатељства" побједник је међународног конкурса који су заједнички реализовали Удружење из Азова са Удружењем српско-руског пријатељства "Завјет" из Бијељине

Опширније на РТРС

Ослобађање Ниша од Турака почело је на знак трубе са Марковог калета на Горици

На данашњи дан, 11.01.1878. године, после пет векова ропства, Ниш је ослобођен од Турака. У новом броју часопис Слово југа, који ће бити у продаји од понедељка, преноси извештај о бици на Горици. Ово је била одлучујућа битка приликом ослобађања Ниша, а одиграла се на месту где се налазило јако турско, тзв. Абди-пашино, утврђење, данас познато као Марково Кале.
У вези датума који се наводе у документацији из 1877-1878. године потребно је знати да су тада датуми записивани по старом календару, тако да је запис од 29. децембра заправо данас по новом календару датум 11. јануар, дан када се обележава ослобођење Ниша од Турака.

Општирније на Слово југа

Дан дочека православне Нове године

Дан дочека православне Нове године испуњен бројним манифестацијама, организатор моли грађане да не доносе пиротехничка средства

Градска општина Медијана традиционално организује дочек православне Нове године у суботу, 13. јануара 2018. године у Парку Светог Саве. Наступиће један од тренутно најпопуларнијих бендова у Србији- „Тропико бенд“. Концерт почиње у 22 сата и 30 минута и трајаће до 01.00 сат иза поноћи.

Детаљније на Порталу Јужна Србија

Казнити одговорне за убијање сова

Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука позвало је надлежне институције да открију и казне одговорне за убиство пет сова у Домаљевцу код Шамца.
Ријеч је о законом заштићеној врсти птица које имају значајну улогу у еколошком ланцу исхране и очувању здравља и економије људи, преноси портал Катера, писање СРНЕ.
Детаљније прочитајте овдје.

Паљанке Маја Тадић и Нина Петровић међу првих 10 у Бугарској

Паљанске скијашице Маја Тадић и Нина Петровић налазе се на мини турнеји по Бугарској.
Конкретније на Катери

ФОТО-КОНКУРС МЈЕСЕЦА ЈАНУАР!

Учесници фото-конкурса мјесеца - ЈАНУАР! Гласање трајати у периоду до 29. јануара (укључујући 29. јануар - до поноћи). Уколико желите да гласате, довољно је да одаберете фотографију и кликнете на "Свиђа ми се (Like)". Три фотографије са највише лајкова добијају награде и улазе у избор фотографије године. Свим учесницима желимо много среће! :)


Фотографије наградног конкурса можете погледати ОВДЈЕ.

Извор Катера