петак, 11. мај 2018.

Литија кроз Дуваниште

Прослава Светог Василија Острошког у Дуваништу

У знак сећања на бомбардовање насеља Дуваниште 12.маја 1999.године и у захвалност Светом Василију Острошком који је заштитио житеље овог насеља и целог града па тог дана нико није  погинуо и поред  више од  2 000 бачених касетних бомби, ове године  деветнаести  пут организована је литија.


Свештенство Српске Православне Цркве на челу са његовим преосвештенством Епископом нишким Арсенијем, председником ГО Медијана Небојшом Kоцићем, председником Скупштине ГО Медијана проф.др Жарком Ранковићем, градским већником Милошем Милошевићем  и грађани кренули су од МK Медијана улицом Бранка Миљковића, десно кроз Ђердапску улицу до раксрнице ,затим Улицом Мајаковског,Византијским булеваром према кружном току све до моста на  Булевару Медијана где се гради храм посвећен Светом Василију Острошком. 


По завршетку литије присутне грађане поздравио је председник Градске општине Медијана Небојша Kоцић  пожелевши им срећан празник и да се дани из 1999.године никада не понове. „Позивам Вас да сви ми, који смо овде, убудуће имамо времена за наше најближе, породицу и комшије као што је Свети Василије имао  тог 12.маја 1999.године за све нас. Помолимо се Светом Василију да нас и даље чува, да чува нашу децу, наше најмилије!“, рекао је председник Градске општине Медијана Небојша Kоцић окупљеним грађанима. 


Чланови, Неформална група пријатљства завичакна "Сарајлије-Нишлије је и ове године учествовали су у литији.


Сечење славског колача обавиће се у суботу  12.маја 2018.године после литургије која почиње у 8.30 сати испред храма Светог  Василија Острошког. Домаћин славе је председник Скупштине Градске општине Медијана проф.др Жарко Ранковић.


Остале фотографије са овогодишње Литије погледајте овде

Нема коментара:

Постави коментар