понедељак, 2. април 2018.

ИСТИНА О НИШKОМ АЕРОДРОМУ


Пошто у Нишу већ три дана трају протести грађана, због одлуке да Град уступи Аеродром "Константин велики" на даље управљање Републици Србији, потрудили смо се да дођемо до стварних разлога. 

Према информацијама добијеним од Момира Стојановића, генерала у пензији и посланика у Скупштини града Ниша, ради се о следећем.

Војска Србије је 2009. године граду Нишу уступила део земљишта око војног аеродрома ради изградње цивилног аеродрома "Kонстантин Велики".

По склопљеном уговору, град је преузео обавезу да Дирекцији за имовину Владе Србије исплати милијарду и петсто милиона динара а да за припаднике Војске обезбеди 21000 метара квадратних стамбеног простора на простору бивше касарне "Бубањски хероји".


Наведена касарна је за багателних милион и по динара продата америчком држављанину, кога ниједна градска власт није смела да натера да поштује уговор и на простору наведене касарне сагради насеље ''Нови Ниш''  и у складу са обавезама из потписаног уговора обезбеди станове за Војску.

Држава све ове године од града није потраживала милијарду и петсто милиона динара.

Међутим, проблем настаје када држава аеродром "Никола Тесла" у Београду, по уговору који није познат јавности ове земље, издаје у концесију на двадесет година француској фирми "Ванси".
Годишњи промет путника на Нишком аеродрому је 330 000 лица а аеродромска такса је 3 еура, док је на Београдском аеродрому 6 еура.

Изнето, као и чињенице да се због повољног положаја последњих година Нишки аеродром нагло развија, указује да може постати озбиљна конкуренција Београдском аеродрому а тиме и негативно утицати на профит страног инвеститора.

Република није, нити ће ишта инвестирати у Нишки аеродром.

Пре месец дана Скупштина града Ниша је донела одлуку да се из градске касе издвоји 32 милиона динара за куповину возила за одлеђивање авиона.

Према грађанима Ниша нису искрени ни Градоначелник ни министарка Михајловић.

Не би било изненађујуће да у уговору о концесији београдског аеродрома стоји да ће инвеститор, фирма "Ванси", Нишки аеродром користити као алтернативни.

То значи да ће Нишки аеродром замрети.

Из Ниша су за Београд пресељени Телеком, ЕПС, привредна комора, АИK банка... сада одлази и аеродром.

Одласком аеродрома отићи ће и потенцијални инвеститори. Нишлијама остаје да се излажу додатним трошковима путовања до Београда како би полетели у свет.

Остаје да се види да ли ће одборници Скупштине града Ниша на наредној седници Скупштине заступати интересе грађана свог града који су их бирали или интересе страних компанија и страначких врхушки.

Нема коментара:

Постави коментар