петак, 8. децембар 2017.

Рестауиране иконе цркве Светих Архистратига у Нишу

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, заједно са протојерејем-ставрофором Бранисловом Цинцаревићем, старешином Саборног храма, примио је у Малој Саборној цркви г. Драгана Сучевића, рестауратора Завода за заштиту споменика културе из Београда, проф. Франца Цурка, рестауратора и музејског саветника, и др Мишу Ракоцију, историчара уметности и стручног саветника Завода за заштиту споменика културе из Ниша, који су предали 27 конзерваторски обрађених икона из иконостаса храма Светих Архистратига (Малог саборног храма).

У сусрет обележавању 200 година најстарије куће у Нишу, према речима оца Бранислава Цинаревића, Епархијски управни одбор је донео одлуку о рестаурацији и конзервацији иконостаса и икона у Малом храму, и уз подршку Града Ниша, тај посао поверио Републичком заводу за заштиту споменика културе и професору Францу Цурку, рестауратору и музејском саветнику из Ниша.
Извор Епархија Нишка

Почео велики попис Нишлија у свету

Свеобухватни попис српске дијаспоре је кренуо из Ниша. Реализује га Удружење за сарадњу са дијаспором „Матица“, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.За директан приступ пописном обрасцу, кликните ОВДЕ.



Позивају се припадници дијаспоре који су рођени, или су само живели, у Нишу, Алексинцу, Сврљигу, Мерошини, Ражњу, Дољевцу и Гаџином Хану, или су пореклом из ових крајева, да учествују у првој фази Пописа дијаспоре Нишавског управног округа.

Пописом дијаспоре Нишавског управног округа евидентираће се највећи могући број спољних миграната, по угледу на регуларни републички попис сталног становништва. Прикупљени подаци користиће се искључиво у статистичке сврхе и у складу са Законом о заштити података о личности Републике Србије“, каже руководилац пописа Иван Kалаузовић Иванус.

У Стратегији очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону из 2011. године каже се да „не постоје апсолутно прецизни подаци о броју припадника дијаспоре, јер никада није извршен попис, али оперише се бројем од око четири милиона“.

Ниш, трећи српски град, седиште Нишавског управног округа, има нарочито велику дијаспору. Па ипак, број Нишлија и других становника овог округа у расејању, међу којима су грађани Алексинца, Сврљига, Мерошине, Ражња, Дољевца и Гаџиног Хана, се не зна, уосталом као ни број Срба у свету.
Извор Грађанин.рс

Замена шина на Палилулској рампи

Јуче су на Палилулској рампи у Нишу започети радови замене
шина и уређења пружног прелаза. 
Радове изводи Жељезница Србије, а Град Ниш је издвоио одређена средства за ту инвестицију. 
У питању је реконструкција три пружна прелаза у Нишу.
Треба напоменути да пруга у правцу Бугарске пролази кроз град.
Да не заборавимо у току је изградња проjекта на основу које ће бити пруга према Бугсрској измештена са садашње трасе ван градског језгра где сад пролази.
Колико је садашња инвестицја реконструкције пружних прелаза и средстава уложених из градског буџета оправдана, ако ће овај пружни правац ускоро бити стављен ван функције, процените сами.
Измештање пруге  ће у наредном периоду довести до значајнијег растерећена саобраћаја у периоду кад пролазе возови.
Ова пруга никад није била елитрифицирана, будућа ће сигурно.