понедељак, 18. септембар 2017.

Награда за најбољи сценарио на фестивалу у Сарајеву

Сценарио за играно-документарни филм о дечаку који је са својим оцем са само годину дана почео да плива за Богојављенски крст у Власотинцу, а за који је заслужан аутор Небојша Илић, добио је специјално признање на “Вива филм” фестивалу у Сарајеву.

На фестивалу религијског, еколошког, туристичког и омладинског филма који је синоћ завршен у Сарајеву, специјално признање за најбољи сценарио за филм “KРиСТијан” добио је Власотинчанин, у конкуренцији 108 филмова из 48 земаља света.
Власотинчанин Небојша Илић добио специјално признање; фото: Агенција Публика

Награђени краткометражни филм говори о дечаку Kристијану Пешићу, који је са само годину дана почео да се такмичи са оцем у пливању за Часни крст на Власинском језеру. Пливао је у континуитету свих 10 годину, а на јубиларном, десетом пливању, остали такмичари пустили су га да доплива први до крста.

Пре фестивала у Сарајеву Илић је са документарно-играним филмом “Пустоод” учествовао на првом фестивалу “Хисторy филм” који је одржан у Ријеци. Био је једини представник са Балкана у званичном такмичарском програму.
Иначе филм “Пустоод” говори о чувеном Власотинчанину Христифору Црниловићу, сликару, етнографу и педагогу, који је оставио вредне збирке народних предмета које се чувају у Етнографском музеју у Београду.

Извор Јужне Вести