четвртак, 24. август 2017.

Отворена изложба Томислава Стошића

Синоћ је у Нишу, непосредно пред отварање Нишких филмских сусрета, у Галеририји савремене ликовне       умјетности "Павиљон" у Тврђави отворена је изложба сликара Томислава Стошића  из Панчева.
Названа "Плес кроз живот".

Пред одабраним љубитељима сликарсва, којих је било у релативно малом броју изложба је "отворена" тихо уз неколико уводних ријече представника организатора и самог аутора.

Од вечерас па до 10. септембра Нишка публика моћи ће да види седамнест његових радова из опуса игра.

Стошић је у овом свом периоду стварања покушао да ухвати детаље у разним играма и пренесе их на платно.
То је радио првенствено цртежом на који је касније наносио боје да би добио потпун колорит.

Понегдје се може запазити и сложеност појединих конпозиција сачињених из више дијелова који су налнадно сложени и врло вијешто уконпоновани у цијелину, али су ипак задржали линије своих дијлова и сликар с еније трудио да их прикрије.

Први поглед на његове радове изложене вечерас неупућеном посматрачу који сврати у пролазу неће открити скоро ниша.
Међутим, чим прикупи мало пажње и дозволи тренутак стварне присутности на било којој изложеног слици, запажа овјековјечене тренутке разних игара европских народа, па чак на једном и Индиског.
То су детљи, валцера, фламенга, танга и фолклора.
Пошто човјек по својој природи воли да игра није ни чудо што је игра била инспирација Стошићу за ове радове.
Поготово у овом периоду кад се човкјек мучи да изрази своја осјећања и остаје му још само покрет да то успијешно уради.
Управо је тај покрет помогао Стошићу да на платно прнесе како ту човјекову борбу против суморне сварности коју износи кроз игру, тако и само умјетниково не прихватање оваковог стања у каквом се налазимо и његово тражење излаза из свега у неко боље вријеме.
Можда су поједини радови на тренутак и помало суморни, али то је само израз умјетниковог расположења и неко нема право да му ту слободу одузима, може се с њим слагати или не, али му је мора дозволити.

Слика "Фолклор-три грације" некако се издваја својом потпуношћу, бар лаичком посматрачу, можда пошто представља игру нашег поднебља, која нам је ближа од европских култура јер  је боље схватамо и прихватамо.
У сваком случају свратите у Галерију савремене умјетности у Тврђави и погледајте изложбу Томислава Стошића, чије детаље может видјети и овдје.
Препоручите је и пријетељима.