среда, 23. август 2017.

У сусрет 52 филмским сусретима у Нишу

Сутра у 20.30. часова, свечано се отварају "52. нишки филмски сисрети", посвећени глумачким остварењима, домаћих играних филмова.
Пре свечаног отварања у 19.30 часова глумци ће се окупити у Градској кући на свечаном пријему код Градоначелника Града Ниша.
На свечаној позорници у нишкој Тврђави сутра ће се пред публиком поклонити 50 глумаца из Србије и региона.

Детаљни овогодишњи филмски програм можете погледати овде.

"У Тврђави на Летњој позорници, највећем биоскопу под одтвореним небом на Балкану, сјатиће се ових дана на хиљаде љубитеља филмова и и посетилаца жељних блиских сусрета са филмским звездама“, изјавио је Срђан Савић, директор НКЦ- а и директор Филмских сусрета.

Овогодишњи жири фестивала чине грумци Јелица Сретеновић председник, Иван Бекјарев и Милица Филиповић, чланови.

Овогодишња добитница награде за животрно дело "Павле Вуисић" је глумица Светлана Цеца Бојковић, награда ће бити уручена сутра на свечаном отварању.

Ове године на фестивалу планирано је приказивање 13 филмова у такмичарској конкуренцији и два у ревијалној.

Ове године  су новчани износи за глумачке награде повећали,  добитнику Гран Приx-а припашће 350 хиљада, Царице Теодоре – 280, Цара Kонстантина такође 280, а добитници повеље за мушку и жеснку улугу примиће по 180 хиљада динара.

Награде за епизодну мушку, женску и најбољег дебитанта ове године износе по 120 хиљада динара.


Осим ових, званичних, одлучено је да се у категорији незваничних фестивалских награда од ове године додељује и награда у знак сећања на прерано преминулог српског глумца Милорада Мандића Манде. Ова награда износи 100 хиљада динара, а добиће је глумац који је најбоље одиграо комичну улогу.
Ове године  у Фестивал уложена су средства већа односу на прошлу годину. 

Скупштина града Ниша финансирала је 16 милиона, Министарство културе Србије 3.150.000, док је генерални спозор, Дунав осигурање, донирао 1.200.000динара. Златни спознор ФС је Леони уз донацију од милион динара, саопштио је Директор фестивала.