понедељак, 22. мај 2017.

“Златни Витез у Првом кадру”

Обиљежавање Спасовданских свечаности и крсне Славе општине И. Н. Сарајево

У оквиру Спасовданских свечаности, Kрсне славе Општине Источно Ново Сарајево,данас у 17,00 часова у Kултурном центру Источно Ново Сарајев отворен фестивал ” Златни витез у Првом кадру”. 

Програм се реализује у организацији Продукције Први кадар, под покровитељством Општине Источно Ново Сарајево и траје до 27. маја, 2017. године.

 Нешто више о самом програму за портал исарајево.нет рекао је један од организатора филмски и ТВ продуцент, госп. Александра Митрић-Штифанић. 

Филмски програм „Златни витез у Првом кадру“ је наставак дугогодишње сарадње између Међународног фестивала „Златни витез”, Русија и Међународног филмског фестивала “Први кадар”, Источно Сарајево, која траје већ неколико година, кроз промоцију најнаграђиванијих филмских остварења из Русије на једном од најзначајнијих филмских фестивала у Републици Српској “Првом кадру”. 

У оквиру манифестације биће приказан избор најбољих филмова једног од најзначајнијих филмских фестивала из Русије “Златни витез”, који су освојили престижне филмске награде у 2015. и 2016. години. 

На отварању манифестације биће приказана три кратка играна филма: „Братство“, чији сценарио и режију потписује Анастасија Галкина, филм о животу у Богословији, који наизглед ђелује спокојан, али поред тог спокојства је и невидљива стварност, са којом сваки Богослов долази у коштац, борећи се са својим алтер егом.


Поред њега, публика ће имати прилику да види причу о војничком искушењу током извршења једног војног задатка, у филму „Лична ствар“, добитника Златног витеза у категорији кратки играни филм 2015. Режију филма потписује редитељ Андреј Носаков, а главну улогу у филму тумачи Андреј Ганичев. 

Посљедњи филм на програму прве вечери је „Ненаучена лекција 14/41“, добитник Златног витеза 2016., у режији Нине Ведмицкаје. Филм у ком играју Макар Пусторамов, Данилн Буличев и Јана Поплавскаја доноси интересантну причу о ученику петог разреда из Доњецка, Николају, који за вријеме гранаторања града остаје сам у учионици, када изненада схвати да је школска табла, уствари, портал у прошлост.

Почасни гост програма је предсједник клубова “Златног витеза” глумац и редитељ Алексеј Васиљевич Сафонов, почасни умјетник Русије, коме ће бити уручена Филмска клапа, симбол Међународног филмскг фестивала Први кадар.


У овкиру програма, најмлађа публика ће имати прилику да види играни филм за ђецу „Небеска камила“, добитника Сребрног витеза 2016, чији сценарио и режију потписује Јуриј Фетинг. Филм ће бити приказан и у биоскопу Милтиплекс у Андрићграду.

Манифестација се завршава 27. маја, у 20,00 часова приказивањем анимираног филма „Заступница“ и документарног филма „На крају“ , редитељке Ане Шишове, добитника Златног витеза 2015. 

Програм се реализује у оквиру Спасовданских свечаности, под покровитељством Општине Источно Ново Сарајево, у организацији Продукције Први кадар.