петак, 21. октобар 2016.

Новинар Јовица Васић прекинуо штрајк глађу

Новинар нишких „Народних новина“ Јовица Васић, након разговора са представницима УНС-а, НУНС-а, СИНОС-а, ПРОУНС-а, АОМ-а и Славко Ћурувија фондације, као и договора са начелником нишке полиције Нинославом Митићем да ће полиција да предузме мере ради његове заштите, прекинуо је данас десетодневни штрајк глађу.

Договор пред разговор са Начелником ПУ Ниш


Јовицу Васића данас су у Нишу обишли представници УНС-а – генерални секретар Нино Брајовић и члан Управе Милорад Додеровић, председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа, председник ИО ПРОУНС-а Милан Петковић, директор Фондације Славко Ћурувија Илир Гаши и председник АОМ-а Предраг Благојевић.
Новинари који су исказали подршку Јовици Васићу 

Они су подржали Васића у његовим захтевима, али инсистирали да води рачуна о свом здрављу и да своју борбу настави у сарадњи с новинарским удружењима, синдикатом и Фондацијом на иснтитуционалан начин.

Васић је, најпре, као услов да прихвати ту понуду, тражио да добије гаранције за личну безбедност, која му је , како је истакао, више пута претходних дана док је штрајковао, била угрожена, а о чему је обавестио полицију.

Представници новинарских удружења, синдиката и Фондације Славко Ћурувија су заједно са Васићем тражили састанак са начелником полиције Нинославом Митићем који је рекао да ће “у оквиру своје надлжености, патроле МУП-а у фреквентно време обилазити кућу у којој ће бити Васић и јављати му се телефоном“.

Јовица Васић рекао је да не жели да се врати у „Народне новине“ и тражио је од удружења новинара, синдиката и Фондације да му пруже финансијску подршку док не пронађе нови посао, што су представници ових асоцијација и прихватили.

Васић је истакао и да ће у сарадњи са новинарским удружењима и синдикатом, истрајати у контроли трошења новца за пројектно суфинансирање у медијима Витка Радомировића.

Са Јовицом Васићем је договорено и да удржења, синдикат и Фондација траже хитан пријем у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике како би захтевали ревизију свих инспекцијских конктрола медија у власништву породице Радомировића на које је скретао пажњу , као и у Министарству кулутре и информисања како би разговарали о тешком материјалном положају новинара и медијских радника.

Међу присутнима на разговорима Јовице Васића и предстваника новинарских удружења, синдиката и Фондације био је власник „Народних новина“ Витко Радомировић, као и представник Мисије ОЕБС у Србији Мирослав Јанковић.

Јовица Васић истакао је да ће, уколико његови захтеви не буду испуњени, он поново ступити у штрајк.

Јовица Васић штрајк глађу започео је јер је, како је истакао, „огорчен због положаја новинара” и “инспекције рада која не реагује на његове дописе о раду на црно у овом нишком медију”. Он је навео и да се у “Народним новинама” „материјални положај и услови рада новинара нарочито погоршали откако је пре десетак година породица Радомировић купила овај медиј“.

Витко Радомировић је раније рекао да његова плата, заједно са уплатом доприноса износи 37.000 динара, а и он га је пре пар дана обишао и разговарао са Васићем.

Извор: УНС