понедељак, 4. јул 2016.

Словенци најбољи на Хорским свечаностима у Нишу


Врло зашажен наступ имали су и чланови хору Одсека за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву који су освоили награду “Милорад Вељковић Шпаја” за најбоље извођење композиције домаћег аутора.

Певачи из Републике Српске награђени су и за најбоље извођење композиције Стевана Стојановића Мокрањца, а њихова чланица Лана Пржуљ проглашена је за најбољег солисту.

Само гостовање извођача из Источног Сарајева испуњава нас задовољством и надом да наше ангажовање није узалудно и да ће се сарадња између Ниша и Источног Сарајева и даље успешно развијати кроз реализацију прорката из области културе, спорта, привреде...

 


Награду за најбоље изведен програм у целини на 26. Интернационалним сусретима у Нишу добио је Kамерни хор “Аве” из Љубљане. Овај хор је награђен и за најбоље изведену композицију по избору - Јацобус Галлус “Qуид плора мулие”.

Нишка публика је сматрала да је најбољи Омладински женски хор “Анкапела” из Анкаре, који је освојио И награду за неговање локалне традиције-

Награда „Радојица Милосављевић Ица“ за најбољи избор програма припала је Академском хору „Мирче Ацев“ из Скопља, а њихова диригентица Јасмина Ђорђеска освојила је награду за најперспективнијег младог диригента.

Награда за најбоље извођење страног аутора припала је Мешовитом хору „Воисингерс“ из Печуја за композицију Јохн Тавернер­ Тхе ламб

Хор „Иван Горан Kовачић“ из Загреба награђен је за посебан допринос подизању квалитета Хорских свечаности.

Специјалну награду за успешно учешће на фестивалу добио је дечји хор Црквено певачке дружине „Бранко“ из Ниша. Хор нишке Основне школе „Ратко Вукићевић“ освојио је награду за успешно учешће на фестивалу и награду за најбољи сценски наступ.


Извор www.blic.rs