субота, 12. март 2016.

ПРОСЛАВА МАСЛЕНИЦЕ У НИШУ

Данас је у просторијама Дечјег културног Центра Ниш, Друштво србско-руског пријатељства "Руски клуб", организовало приредбу поводом руског националног празника Масленица.



Приредба је започета руском химном у извођењу ученика Гимназије "Бора Станковић" који су уз чланове Плесног студија "Трио арт" и Црквено-играчког ансамбла "Бранко" учествовали у програму.




Масленица је национални Руски празник који се прославља задњу недељу пред почетак Великог поста, и везана је за одлазак зиме и долазак прољећа. 


Масленица у Русији прославља се седам дана и најзначајнија одлика тог празника је припремање палачинака, јер палачинци су округли, жути и врући и на тај начин синболишу сунце које побеђује хладну и дугу руску зиму.

Зима се преставља страшилом од сламе који се задњи дан Масленице у недељу спаљује. Празник масленица везана је за многобоштво у Русији и за поштовање бога сунца.

Овом приредбом чланови Друштва српско-руског пријатељства "Руски клуб" приближили су Нишлијама како се у Русији прославља Масленица и упознали их о сврси тог празника.
Масленица се у Србској традицији обиљежава као "Каравешница".