понедељак, 15. фебруар 2016.

Амира Медуњанин у Нишу

Певачица севдалинки Амира Медуњанин у пратњи гитаристе Анте Гела наступиће 25. марта у Народном позоришту у Нишу.
Фото новости:Ко на Тебевићу

Наступима у Крагујевцу, Нишу и први пут у Крушевцу и Краљеву, Амира наставља успешна дружења са публиком у Србији.

"Увијек то буду прекрасни сусрети, на којима причамо заједничку причу повезани са публиком неким невидљивим нитима. Интеракција са људима који дођу, одвоје два сата и подјеле их са нама, одлучује у ком правцу ће концерт ићи. Све некако крене другим током од зацртаног", каже Амира.


Од бројних признања критичара у свету треба издвојити мишљење новинара лондонског Гардијана Гарта Картрајта (Гартх Цартwригхт), који је назива "босанском Биллие Холидаy", истичући "начин на који се игра са севдахом, налазећи нови контекст и форму у традицији старој стотинама година".

За концерт у Нишу улазница кошта 900 рсд за партер и 800 рсд за балкон и карте се могу купити преко продајне мреже ЦС Евентим.


АМИРА МЕДУЊАНИН

Светски призната певачица из Сарајева Амира Медуњанин већ је два пута одушевљавала београдски Сава центар (2014. и 2015.) надахнутим изведбама севдалинки и традиционала са подручја Балкана попут "Ах шта ћемо љубав крити", "Крадем ти се у вечери", "Калеш бре Анђо", "Мито бекријо", "Зајди, зајди", "Што те нема"...

Рођена је у Сарајеву, Босна и Херцеговина, 23. априла 1972. године. Успела је изградити властити стил извођења доводећи изведбе до савршенства. Након што је 2003. године гостовала на албуму "А Сецрет Гате", Мостар Севдах Реуниона, Амира Медуњанин 2005. године снима свој дебитантски албум "Роса" у издању Снаил Рецордс. Албум добија сјајне критике у Великој Британији и широм Европе. У априлу 2009. године, Амира објављује албум "Ливе", у издању Грамофона. Албум садржи снимке са њеног концерта у Босанском културном центру Сарајево током Јазз Феста Сарајево 2008. године. Исте године прави још један корак напред, објављивањем већ снимљеног студијског албум "Зумра", који је припремила у сарадњи са међународно признатом хармоникашицом Меримом Кључо. Албум представља иновативни приступ музичкој традицији Босне и Херцеговине, Србије и Македоније, спајајући примењену хармонику са аранжманима традиционалних мелодија, стихова и стила вокалне изведбе. Албум "Амулетте", објављује Хармониа Мунди и урађен је у сарадњи са уметницима какви су Бојан Зулфикарпашиц, Бацхар Кхалифе, Ненад Василић, Ким Буртон, Wалтер Qуинтус и Влатко Стефановски.

Њен актуелни албум је "Силк & Стоне" (април 2014 Аqуариус Рецордс), ког је продуцирао и аранжирао џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић. Амира је на том ЦД-у отпевала девет песама међу којима су драгуљи традиционалне музике балканских простора "Има дана", "Што те нема" и "Елено керко", зарадивши бројне похвале критике у региону и свету.
Добитница је престижне награде «Ла плуе белле воиx феминине 2012» (Најбољи женски вокал 2012. године) од стране Фондације Оранге (Француска, Марсеилле, Бабел Мед Мусиц).

Oдличан бурек и супер вино

Ниш је познат по бурегџијади и винарима и стварно је тако.

Зато се у Нишу и одржавају Дани бурека и вина, а све зачињено незаобилазним нишким мераком.

Мада да вас не збунимо то су одвојене манифестације, ова Вина и мерака данас је била у Нишкој Бањи.

Овде желимо да вам прпоручимо једну бурегџијску радњу то је "Београдмала" преко пута Аутобуске станице у Нишу, а налзи се на Булевару 12 фебруар.

Неугледна мала радња са два стола, али супер буреком од меса, сира и спанаћа.

Радно време је од 06.00 до 12.00. часова и увек је ред за бурек, што је најбоља реклама.

Што се тиче вина, најтоплије вам препоручујемо вина Филиповић Живорада, поготово црно од карбонеа.

Провјерен квалитет и народно паковање у пласичне флаше, без наљепница и маркетинга.

Његова вина пожете пронаћи на пијаци "Бошко Буха" на Булевару Немањића ако сте из Ниша или поручити и преко нашег блога. 



Одржани Дани вина и мерака у Нишкој Бањи

И ове године поводом Светог Трифуна заштитника винограда и виноградара, а у организацији Општине Нишка Бања организовани су "Дани вина и мерака".


Данас у подне свечано су отворени на главном шеталишту у Бањи уз присуство локалних произвођача вина и ракија који још увек траже свој простор и тржиште, па им овакве презентације могу користити да су боље организоване и припремљене.

Фестивал је отворио председник општине Нишка Бања, Зоран Виденовић.

 Туристичка организавија Ниша није узела учешће у oвој организацији, ваљда због политичких интереса, мада баш од гостију из Нишке Бање имају највише прихода на основу боравишне таксе.

Излагачи су се потрудили да заинтересоване госте што боље упознају са својим производима, мада се не можемо отети утиску да више продаваца вина има суботом на пијаци "Бошко Буха" него што је данас било у Нишкој Бањи.

Поред винара, ту су били и чланову Удружења грађана "Круна" и "Сунце" из Нишке Бање, као и локални продавци рукотворина и сувенира који своји ангажовањем много више раде на афирмацији и популаризацији Нишке Бање, од оних којм је то обавеза.


Мерак је само у називу, јер се Нишка Бања нешто посвађала са културом ове године и локалним уметницима, изузев сениора једног КУД-а, те је посетиоце увесељавала музика са рагласа и самоорганизовани фрулаши који су ишли од шанда до штанда свирајући  у фруле и дегустирајући вина и ракије.

Пошто нишко виногорије има свој клавитет и традицију, а поготово оно на подручију Нишке Бање, за очекивати је да се ова врста промције произвођача вина наредне године много боље организује и промовише у циљу њихове афирмације, проналажења тржишта за њихове производе, што ће довести и до повећања њихове производње, већег прихода, а самом тим и пуњења буџета Општине од пореза.

Поводом 15.фебруара, Дана деце обољеле од рака,на  фистивалу учестовали су и чланови удружења  "НУРДОР" који су представили рад свог удужења и скупљали прилоге за изградњу Дечије клинике.