недеља, 31. јануар 2016.

ТЕО и МАТЕА ДОБИЛИ НОВИ ДОМ

Данас је у Трнову, општина у Источном Сарајеву реализована једна дивна хуманитарна акција започета половином јануара мјесеца од старане Омаладинског покрета Фоча , да се обезбједи смјештај за Теу и Матеа Оливу из села Добро Поље, општина Калиновик, који су са својим дједом Славком живјели у неподношљивим условима.
Какви су ти услови били може се погледати овдје:

И поред ужасних услова за живот тјешили су се пјесмом.

Предсједник Омаладинског покрета Фоча Младен Мандић сазнао је за проблем ових малишана од запослених у Основној школи у Трнову, коју ови малишани похађају и одлучили су да им помогну на тај начин што ће прикупити средства за куповину куће.

Омалдински покрет Фоча, основан је 31.12.2012. године у реализовао је више акција хуманитарног карактера, јер ако истиче Младен, омладина је много агилнија у реализацији разних пројеката на лаокалном нивоу и моного брже долазе до конкретних ријешења и резултата.

То се може видјети и на овом примјеру гдје су за непуни мјесец дана пронашли донаторе и људе добе воље, па чак органиозовали и хуманитарно вече у Фочи, а све у циљу прикупљања средстав за куповину куће овој довној дјеци.

Брат и сестра Олива напуштени су од стране својих родитеља и о њима се стара дјед Славко, који има врло скромна примања тако да није био у стању да им обазбједи адекватне услове за школовање и живот.


Било је бирократских проблема или боље речено неодлучности административних радника да предузму одређене кораке како би се обезбједило да се купљена кућа упише на име ово двоје дјеце у катастарским књигама, али је захваљујући одлучности чланиова Омладинског покрета Фоча у позитивној реакцији Начелника општинеТрново и тај проблем превазиђен.

Многи су и досада помагали овој довној дјеци, али због врло лоших смјештајних услова сва помоћ је брзо пропадала, Омладински покрет Фоча, реализациом ове акције и омогућавањем да се ови малишани данас уселе у своју кућу урадио је велику ствар.

Много су учинили  из  општини Трново, чија ће Социјална служба,као привремени старатељи ове дивне дјеце, заједно са Основном школом у Трнову и Центром за културу сада много активније моћи да помаже дједу Славку да се брине о својим унуцима и да им сви заједно омогуће да сипуне жељу коју је данас при усељавању пожелио дјед Славко дарујућ својим унуцима торте  у облику пирамида  истакао да су пирамиде симбол знања и умијећа, чему се нада да ће Тео и Матеа тежити читавог живота.


Свечаном усељењу дјеце и њиховог дједа присуствовали су другари из школе, комшије, представници Центра за социјални рад, те начелник општине Трново Ненад Мишовић, који је обећао да ће општина наставити да помаже овој породици.