уторак, 19. јануар 2016.

ЈУБИЛАРНА ПИХТИЈАДА У НИШКОЈ БАЊИ

Oве године у Нишкој Бањи одржавна је 10.јубиларана Пихтијада, 18. и 19. јануара.

Првог дана предвиђено је припарема пихтија, свечано отварање и дружење учесника у Ресторану "Путник".
Фото ТВ Белами


Другог дана, аранжирање пихтија од стране такмиларских екипа, дегустација и проглашење побједника, све зачињено пригодним културно уметничким програмом.

Три дана до почетка Пихтијаде осим рекламног паноа на шеталишту других информација о припремама Пихтијаде није било.

Организатори су се толико извежбали да им је стварно довољано једно пре подне да све организују.

Пихтије се су се на Крстовдан кувале у центру Бање у шест казана, поред домаћих ту су биле и екипе из Сврљига и Гаџиног Хана.

Проглашењем победника и дегустацијом пихтија у Нишкој Бањи данас је завршена традиционална, десета по реду Пихтијада. 

По оцени жирија, најукусније пихтије да Пихтијади припремила је екипа кулинара из Сврљига, друго место заузела је екипа из заплањског села Тасковић, а треће место припало је екипи Удружења жена "Круна" из Нишке Бање.

Пихтијада би ваљда требала да буде један од заштитних брендова Нишке Бање као туристичле дестинације, а оваком припремама заинтересованим посетиоцима Нишке Бање шаље се једна сасвим другачија слика.

Када ће одговорни за овако попнашање почети да одговарају за своје поступке и пропуштене шансе које треба да промовишу Нишку Бању као туристичку дестинацију, а самим тим и побољшају услове  живота њеним сталним грађанима.

Као и ранијих година, посетиоци ове манифестације били су послужени куваном ракијом и кулинарским специјалитетима из нишког краја.

СНИЈЕЖНА БАЈКА

Према најновијим информацијама добијеним са Јахорине стекли су се сви услови за уживање у благодатимa зимске идиле на овој планинској љепотици.

Прикажите и ви своју ЗИМСКУ БАЈКУ и освоите награду.


Повољни временски услови и правовременим ангажовањем система за вјештачко осњежаваље, што ранијих година није био случај стекли су се услови за несметано и безбједно коришћење стаза.

Да мора се признати да је ове године доста урађено на повећању безбједности скијаша, од љетне припреме стаза, постављања сигнализације и одпочињању вјештачког оснијежавања на вријеме створени су идеални услови да ови сунчани дани буду права зимска бајка.

Скијаши се радују јер су скоро све стазе у функцији. Висина снијега је 50цм.

Од вертикалног транспорта у функцији су шестосједи Скочине, Огорјелица, Пољице, ски лифтови Олимпик, и Пољице као и бабy лифт Пољице.

За викенд пред нама очекујемо добру посјећеност на Јахорини, с обзиром да је велико интересовање за резервисањем смјештајних капацитета. Највећи број посјетилаца долази из Србије, Црне Горе, Хрватске, Турске, Пољске и Мађарске. 

Ноћно скијање се одржава сриједом, петком и суботом на стази Пољице, гдје свим скијашима на располагању стоји ски лифт Пољице у термину од 18:00 до 21:00 час.

Цијена дневног ски пасс-а радним данима износи 34 КМ, а викендом 39 КМ, док ски пасс за ноћно скијање кошта 18 КМ.

У хотелу Бистрица до краја јануара могуће је резервисати смјештај већ од 56 КМ,  а у фебруару од 59 КМ..



.