уторак, 11. октобар 2016.

Бањалучки сопран уз пратњу клавира изводи познате композиције у Нишу

Соло песме страних и домаћих композитора извешће сопран Албина Смајловић из Бањалуке и пијанисткиња Дуња Марковић из Добоја. Kонцерт ће бити одржан у среду 12. октобра од 20 сати у простору нишког Факултета уметности у Kњажевачкој улици. 
Бесплатан концерт у оквиру сезоне Факултета уметности; Албина Смајловић; Фото: Факултет уметности Ниш
На репертоару су, како најављују, Чајковси, Готовац, Гершвин, Пучини, Верди, а улаз је бесплатан. 

Албина Смајловић студирала је на Академији уметности Бањалука на Одеку за соло певање, у класи професорке Снежане Савичић Секулић. У јуну 2013. одржала је дипломски концерт у Банском двору.

Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањалуци, којом је дириговао професор Станко Шепић - наводе из Факултета уметности. 
У септембру 2011. године изабрана је, заједно с 12 певача из целог света, да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског певача и педагога, баритона Тома Kрауса, на Музичкој академији у Француској. Исте године у децембру играла је улогу слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањалуци. Учествовала је на 63. такмичењу оперских певача „Гиан Баттиста Виотти“ (Верчели) у Италији.

Дуња Марковић завршила је Основну музичку школу у Добоју у класи професорке Гроздане Стојановић. Током основног образовања освојила је значајне награде на републичким такмичењима - две прве за наступ у камерном дуу и другу у категорији соло клавир. Средњу музичку школу завршила је у Бањалуци у класи професорке Бранке Kузмановић.

Учествовала је на бројним такмичењима и остварила значајне резултате на републичким такмичењима - 2004. године освојила је специјалну награду – клавирски дуо, 2005. године прву награду – соло клавир, 2006. године прву награду – вокално-инструментални дуо, 2007. године прву награду – соло клавир - истичу организатори.
Године 2007. уписује Музичку академију у Бањалуци у класи професора Владимира Цвијића, у чијој класи је и дипломира 2011. године. Тренутно је студент мастер студија.

Извор:Јужне вести

Нема коментара:

Постави коментар