понедељак, 16. мај 2016.

17 ЛУТ ФЕСТ у Источном Сарајеву

Под мотом Буквар луткарства данас jе у Дому културе Источног Новог Сарајева у 13.00.часова, свечано отварен 17.по реду Међународни фестивал професионалних позоришта за децу ''Лут фест''  и трајаће до петка, 20. маја 2016. године.

По специфичној форми представља јединствен позоришни фестивал у БиХ. 



На фестивалу  наступити ће поред Позориште лутака из Ниша и Дечије позориште из Суботице,  Позориште лутака из Мостара и мини театар из Љубљање. 

Првог дана фестивала наступиће гости из Суботице са представом ''Пар ципела''. Представа почиње у 19 часова.


- У уторак 17. маја са почетком у 18 часова Позориште лутака из  Ништа са представом ''Златокоса''.  
У овом  редитељским првенцом глумице Јелене Ђорђевић,која и игра у представи и која је  дараматизовала и адаптирала текст по мотивима познате бајке, дата је шанса  младом глумацу Младену Милојковићу да се први пут сусрео са лутком, први пут су  млади луткари и сценографи из Бугарске, Надја
 и Дарко Ковачовски радили сценографију и лутке у Нишком луткарском  позоришту.

Први пут су фантастични, млади композитори Владимир Курћубић и Вања Душан Андријашевић,са невероватним осећајем за музику, композицију и уметност, допринели оригиналности ове представе. Први пут  је четверац - Наташа Ристић, Даворин Динић, Младен Милојковић, Јелена Ђорђевић играо на сцени заједно.

Када се сваки од ових “ПРВИХ ПУТА” дода другом, добија се ЈЕДИНСТВЕНА ПРЕДСТАВА.

До сада је Нишко луткарско позориште учествовало  3 пута на Луфесту:

2002: Црвенкапица на зрну грашка, режија Мирослава Мима Јанковић

2007: Цар Жабац, режија Дарин Петков
-          Награда за анимацију - Даворин Динић
-          Награда за естетско И технолошко решење лутака – Дијана Узунова

2014: Косић Босић, режија Тодор Валов
-          Награда за најбољу анимацију – Срђан Миљковић
Са колегама са Лут-феста имају одличну срадњу, често се срећу на другим фестивалима и увек радо размењујењују искуства. Господин Митрић је био прошле године гост Четрдесет шестих сусрета професионалних позоришта лутака Србије, најзначајнијег националног луткарског фестивала, чији је организатор било Нишко луткарско позориште.


- Трећег дана трајања фестивала, грађанима Источног Сарајева представиће се Позориште лутака из Мостара са представом ''Љепотица и звијер''. 
  Представа Позоришта лутака из Мостара почиње у 18 часова.

- У четвртак 19. маја са почетком у 18 часова одиграће се посљедња представа на репортоару ''Лут феста'' у извођењу Мини театра из Љубљање, а носи назив ''Сњежана''. 

''Лут фест'' се, учешћем најпознатијих светских луткара из целог свијета, престижних луткарских позоришта из преко 30 земаља, промоције капиталних издања о луткарству, присуство највећих имена науке о луткарској умјетности, нашао на листи водећих међународних позоришних манифестација.
Селектор и директор фестивала Витомир Митрић истиче поводом овогодишњег издања фестивала да је Лут фест досад имао значајну улогу у упознавању најмлађих с позориштем, због чега ове године носи и симболичан мото Буквар луткарства, указујући на значај луткарства у процесу одрастања и едукације нових генерација.
“Савремено луткарско позориште, као магија позоришне умјетности, открива нам свијет бајки на нов, модеран начин који је, кроз истраживачки процес нових форми, доказао да је ријеч лутке моћнија од било које ријечи човјека. Због тога је буквар луткарства сваке године богатији за нове странице исписане ријечима лутака из цијелог свијета”, казао је Митрић.

Организатор фестивала је ''Форум театар'', а покровитељи су Министарство просвете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, Туристичка организација Града Источно Сарајево. Медијска подршка је Радио-телевизија Републике Српске (РТРС).

Нема коментара:

Постави коментар