Странице

субота, 30. април 2016.

ПЕЋИНА ОРЛОВАЧА

У паљанском насељу Сумбуловац које се налази на путу Вишеград-Пале-Сарајево или Зворник-Соколац-Пале-Сарајево налази се спелеолошки комплек пећине Орловача.Недавно је обиљежен почетак овогодишње сезоне туристичких посјета.
Извор:Викенпедија


Чланови Црквеноиграчког насамбла Бранко из Ниша
 у Орловачи са домаћинима из Подргаба
Посјете овом ријетком примјеру природне љепоте са водичем планиране су од уторка до суботе у терминима од 09.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазница је за ђецу два KМ, за организоване посјете одраслих три KМ и четири KМ је појединачна посјета.

Прошле године чланови Црквено-играчког ансамбла "Бранко" из Ниша приликом гостовања у Источном Сарајеву, посјетили су и ову пећину.
Утисци једне од учесница су више него позитивни, поготово је била одушевљена сручним водичима, који су их упозбавали са Орловачом.
  
Општина Пале препознала је значај својих природних богатстава и труди се да валоризује та богатства и све туристичке потенцијале претвори у туристичке производе.

„Ми смо урадили лед расвјету у пећини Орловача и оспособили је за туристе које ће водич упознати са њеним љепотама“, казао је он и додао да се општина труди да створи амбијент како би се и на овај начин могла стварати нова радна мјеста и остварити профит.
Туризам је шанса за Пале и сви се труде да поред Јахорине, искористе и сва друга природна богатства и на тај начин у најбољем свјетлу представе општину.
У наредном периоду општина планира да заврши имовинско правне послове када је у питању проширење пута до пећине и његова изградња, као и обезбјеђење паркинг простора.

Kовачевић начелник општине Пале, нагалсио је да  у сарадњи са италијанском регијом Пијемонте спроведен пројекат уређења пећинске инфраструктуре и околине.
„Ако су Италијани 2012. године препознали пећуну Орловача као туристички ресурс онда и ми морамо бити свјесни колико је ово значајно“, истакао је он.

Стручни сарадник за културноисторијска и природна добра општине Пале Младен Самарџић истакао је да је пећина Орловача откривена 1975. године, до 2002. године је била сакривена за посјете и тада је отворена за посјете уз најаву до 2008. године када су посјете постајале интензивније.
Самраџић је нагалсио да је од 2008. године општина Пале почела интензивно да улаже у инфрструктуру пећине, а 2010. године је у сарадњи са покрајином Пијемонте урађена стаза и кућа за туристичке раднике, а 2014. године је отворен музеј и тада су почела интензивнија истраживања.
„Орловача је изванредан спелеолошки објекат,у коме је живио Пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа ,прије 16. 000 година.Kости пећинског медвједа пронађени су на удаљености од 400 метара од улаза у пећину.Пећина је и станиште најугроженије групе сисара у Европи-слијепог миша“, казао је он.
Према његовим ријечима пећина је уљепшана низовима драперија различитих форми. Потпуни пејзаж обогаћују саливи попут окамењених водопада,дајући пећини амбијентални дизајн.Бигрене каде различитих величина испуњене водом дају комплетан инвентар пећинског накита.
Он је додао да су у пећини пронађени остаци пећинског медвједа, али и остаци грнчарије стари неколико хиљада година.

Самарџић је истакао да је њен потенцијал велики и да сада има 560 метара стазе за обилазак са новом лед расвјетом.
Он је истакао да имају добру сарадњу и са странинм спелеолозима и долазили су стручњаци из Шпаније, Италије, Србије, Хвартске који су одушевљени пећином Орловача.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Бранка Спасојевић истакла је да је значајнао да постоји стално радно вријеме за псојете пећини Орловача јер многе групе које долазе у Источно Сарајево заинтересоване су за Орловачу.

Инспектор спелеологије Мирослав Kуртовић истакао је да је био на челу четворочлане екипе која је први пут 1975. године дошла у пећину Орловача.
Kуртовић је нагласио да су ишли уским путевима и да је то био најкомпликованији хоризонтални улазак у пећину.
Он је рекао да су словеначки спелеолози пећину Орловача назвали Постојина у малом.


Више фотографија можете погледати овдеје

Нема коментара:

Постави коментар