понедељак, 15. фебруар 2016.

Одржани Дани вина и мерака у Нишкој Бањи

И ове године поводом Светог Трифуна заштитника винограда и виноградара, а у организацији Општине Нишка Бања организовани су "Дани вина и мерака".


Данас у подне свечано су отворени на главном шеталишту у Бањи уз присуство локалних произвођача вина и ракија који још увек траже свој простор и тржиште, па им овакве презентације могу користити да су боље организоване и припремљене.

Фестивал је отворио председник општине Нишка Бања, Зоран Виденовић.

 Туристичка организавија Ниша није узела учешће у oвој организацији, ваљда због политичких интереса, мада баш од гостију из Нишке Бање имају највише прихода на основу боравишне таксе.

Излагачи су се потрудили да заинтересоване госте што боље упознају са својим производима, мада се не можемо отети утиску да више продаваца вина има суботом на пијаци "Бошко Буха" него што је данас било у Нишкој Бањи.

Поред винара, ту су били и чланову Удружења грађана "Круна" и "Сунце" из Нишке Бање, као и локални продавци рукотворина и сувенира који своји ангажовањем много више раде на афирмацији и популаризацији Нишке Бање, од оних којм је то обавеза.


Мерак је само у називу, јер се Нишка Бања нешто посвађала са културом ове године и локалним уметницима, изузев сениора једног КУД-а, те је посетиоце увесељавала музика са рагласа и самоорганизовани фрулаши који су ишли од шанда до штанда свирајући  у фруле и дегустирајући вина и ракије.

Пошто нишко виногорије има свој клавитет и традицију, а поготово оно на подручију Нишке Бање, за очекивати је да се ова врста промције произвођача вина наредне године много боље организује и промовише у циљу њихове афирмације, проналажења тржишта за њихове производе, што ће довести и до повећања њихове производње, већег прихода, а самом тим и пуњења буџета Општине од пореза.

Поводом 15.фебруара, Дана деце обољеле од рака,на  фистивалу учестовали су и чланови удружења  "НУРДОР" који су представили рад свог удужења и скупљали прилоге за изградњу Дечије клинике.

Нема коментара:

Постави коментар