понедељак, 26. јануар 2015.

Лепоте Српске и Црне Горе

Утиске са овогодишњег сајма туризма одржаног у Бечу под називом Фериен 2015,преносимо вам на основу писања Вести-онлаин


На овогодишњем сајму туризма у Бечу Фериен 2015, представило се 70 земаља, међу којима и Црна Гора и Република Српска (РС). Република Српска се на овом сајму туризма представила трећи пут заредом. Туристичка организација РС, у сарадњи са представништвом РС у Бечу, на сајму представила је туристичке потенцијале овог ентитета.

Штанд Републике Српске 

На штанду су, између осталих, биле присутне агенције Зептер Паспорт и Арс, али и туристичке организације Бањалуке и Приједора, а представљени су и Вишеград, Бања Врућица, Требиње.
- Видимо да велики број Аустријанаца препознаје дестинације у РС - констатовала је Ана Лакић из ТОРС.



Она је казала да је прве две године забележен раст броја туриста из Аустрије, а да је прошле године било мање због катастрофалних поплава.



РС се представила и на главној бини Фериен 2015. народним играма, које је извео СКУД "Карађорђе" из Беча, као и вином.

О РС и њеним потенцијалима присутне је информисао шеф Представништва РС у Бечу Младен Филиповић.

Чартери за Тиват
Како је већ сада утврђено из Беча за Тиват током лета Монтенегро ерлајнз летеће у 17.40. Према речима директора представништва Монтенегро ерлајнза у Бечу Зорана Радуновића договорен је и велики број чартер летова из Салцбурга и Граца за Тиват. Такође су окончани, како је додао, и преговори о чартер лету у октобру из Беча на фудбалску утакмицу аустријске и црногорске репрезентације.

Статистика
Просечан буџет Аустријанаца за летњи одмор је 2.200 евра. Породице за своје путовање троше у просеку 2.400 евра, парови око 2.100, а они који сами одлазе на одмор троше 1.300 евра. Просечни летњи одмор Аустријанаца траје девет дана.
Штанд Црне Горе организовала је Туристичка организација Црне Горе (ТОЦГ) у сарадњи са Монтенегро ерлајнзом. На штанду су представљени туристички потенцијали Црне Горе, између осталих Будва, Котор, Тиват.

Сајму је присуствовала и директорка ТОЦГ Жељка Радак-Куковичић, која је ову манифестацију искористила за више састанака са агенцијама заинтересованим за Црну Гору.

Монтенегро ерлајнз на сајму је представио једну новину током идуће летње сезоне.

Из Беча у периоду од 15. јуна до 15. септембра сваког уторка саобраћаће авион до Тивта. Ово је први пут да ће путници имати прилику директно из Беча да путују до овог дела Црногорског приморја.

Овогодишња земља партнер Фериен 2015. био је Тајланд, а регион-партнер, аустријска покрајина Тирол.

СКУД "Карађорђе" са Младеном Филиповићем на штанду РС


Пошто се Сајам сматра уводом у сезону букирања тур-оператер ТУИ анализирао је понашање Аустријанаца.



Према том истраживању се јасно види да Аустријанци веома рано планирају летњи одмор, при чему користе велику понуду и аранжмане који су јефтинији када се рано купе.



Најрадије Аустријанци на летњи одмор одлазе у јулу и августу, а затим следе јун и септембар, док септембар највише користе за одмор парови или особе које саме путују, а јун младе породице.

Међу прве четири дестинације Аустријанаца за летњи одмор су Шпанија, Грчка, Турска и Египат.

На првом месту код породица је Турска, затим следи Грчка, па потом Шпанија, док они који сами путују најрадије одлазе у Шпанију, као и парови.

Извор:vesti-online.com