четвртак, 4. децембар 2014.

ШЕТЊА БУЛЕВАРОМ НЕМАЊИЋА ДО ЦЕНТРА НИША

Добра идеја Хане Казановић одличне блогерке из Зенице,познате као Cyber Bosanka дала је идеју наше администратору да нас пријључи њеној акцији #hodajsamnom,уживајући у шетњи кроз Ниш и тако престављајући овај дивни град.
Шетајући деловима Ниша,хоће да престави све оно што је познато и занимљиво у тим деловима ,ради виртуалних,али и стварних посетилаца, који би желели да дођу и то стварно виде.
За почетак шета општином Медијана,од Трошарине,Булеваром Немањића,Улицом 7.јули,Тргом војводе Петра Бојовића,до Трга Краља Милана.

Булевар Немањића,мада га понеки у Нишу још увјек назову и Булевар Лењина,како се раније звао,почиње од Булевара Цара Константина или се завршава на том Булевару у зависности са које стране полазите и пружа се до Улице краља Стефана првовенчаног.
Од Трошарине до Трга Краља Милана ходајући Булеваром Немањића пролази предложених 5 км,чувајући здравље.

Прво на шта на том путу наиђе је Габровачка река и мост преко ње код Основне школе "Ћеле  Кула".

Пролази поред два тржна центра позната по називу Зона 2 и Зона 3 и долази до кружног тока са Сремском улицом и Булеваром Медијана.

Oвај кружни ток постао је познат по томе што су на њему Нишчије направиле највећи живи Крст у оквиру прославе 17векова Миланског едикта.

Десно од тог кружног тока налази се Црква Св.Цара Константина и Царице Јелене у градском парку који носи назив Светог Саве и у њему се налзи сунчани сат поклон Општине Сента,Општини Медијана као и једна од чесми из пројекта 17 часама за 17 векова Хришћанства.
Поред тога на подручију тог градског парка налзи се и неколико занимљивих угоститељских локала који се могу по личном избору посетити у зависности од опредељења посетиоца.
Преко пута парка Светог Саве налази се Пијаца "Бошко Буха",где се продаје најбоља кафа у Граду.
Прошетао се и преко пијаце,али хладно време је растерало и купце и продавце.
Субота је пијачни дан у Нишу.

 Наставља да ходамо даље према Тргу Краља Милана који је одредиште

 и пролази поред Гараже "Ниш-екаспреса" гдје ће у неком догледном времену,а можда и неће нићи "Ниш-цити".


 
Преко пута,налази се Дом здравља Ниш и Станице ватрогасне и цаобраћајне полиције .





Полако се приближава у његовом случају завршетку Булевара Немањића,односно ако се крећете из правца центра његовом почетку, где се налази Црква Светог апостола Луке.


Затим улази у Улицу 7.јула,то је једна сасвим обична нишка улица

која га води према Тргу војводе Петра Бојовића 



на коме се налази и седиште Градоначелника Ниша и парк у ком су у скоријем периоду постављене бисте народних хероја из  II светског рата,
споменик посвећен Цару Константину, а на обали Нишаве,заправо на платоу изнад Анфитеатра,омиљеном састајалишту младих Нишлија у ова времена беспарице налази се статуа нишлије Шабана Бајрамовића,а иза је Официрски дом,чија реконструкција је у току.



 

И тако шетајући још мало долазимо до нашег циља Трга Краља Милана или по нишком "до коња",односно центра града Ниша.


Преко моста је обележије града Ниша Тврђаву.

На самом тргу Краља Милана је и Галерија Србија,Хотел Амбасадор,јавна чесма из доба Краљевине Србије,која је поново враћена на своје некадашње место.
Најбитније од свега је да ће те се наћи међу људима који су јако предусретљиви и вољни да вам пруже све неопходне информације и помоћ,колико је у њиховој могућности.
Хтео је да баци поглед са моста уз и низ Нишаву,али га издаде батерија.