недеља, 3. август 2014.

ГРМЕЧКА КОРИДА НИЈЕ ОДРЖАНА

Ове године није одржана Грмечка корида!
Да ли због тога што се увек одржавала у недељу после Илиндана па је то некоме после 241 године засметало или нечег другог?


Организатори 242 традиционалне Културно туристичке манифестације прописно су као и сваке године до сада надлежнима Унско-Санског кантона и Федерације БиХ пријављивали овај догађај и сваке године је било одобрено њено одржавање.
Шта је стварни разлог забране одржавања овогодишње Грмечке кориде,остаће непознаница,а оне званичне које су изнијели надлежни нећемо ни коментарисати.
Да ли су потребне толике поделе и оспоравање свега што има призвук националног и традиционалног?
Неспорно је да су међу Муслиманима у БиХ дуги низ година били најбољи одгаивачи бикова који су годинама побеђивали на Грмечкој кориди.

Неспорно је да је Грмечка корида постала чувена како по борби бикова,а оно више по Бранку Ћопићу и  народном трибуну Петру Кочићу који је увек био глас поробљеног народа на тим просторима у време аустроугарске анексије БиХ,а и у то време одржавала се Корида и није била забрањивана.

Јесте да је Царски изасланик имао свог бика за борбу,али бар у причама Петра Кочића победник се знао.
Народ.

А шта је данас?
Нису се учесници и одгајивачи поделили ни по којој основи,сигурно су намеравали да дођу  из разних делова БиХ, без обзира ком ентитету припадају и које су националности.

Међутим,неко је без обзира на све одлучио да забрани одржавање Кориде из "безбедоносних"(читај вероватно предизборних) разлога,због "проналжења" мина на простору Међеђег брада где се одржава Грмечка корида,из разлога јер је наведено у опису исте на викенпедији,да се ради о традиционалној Српској (краишкој) борби бикова.
Манастир Моштаница


Могуће да би неким појединцима више одговарало да се одржавају трке камила,али на том подручију нико се не бави изгојем камила.
Сељаци на том подручију без обзира на етничку припадност вековима су се бавили узгојем говеди,који су им служили и за вучу и орање,па самим тим и за организацију борбе бикова,која је по свом постојању од 241 године до ове када је 242. Грмечка корида забрањена била сваке године одржана.

Искрено се надамо да је ово само једна тужна епизода у овој изборној години у БиХ,коју ће сви брзо заборавити и да ће следеће године на Међеђем Брду бити одржна поново Грмечка корида.