среда, 30. јул 2014.

"ОКО СОКОЛОВО" ИЗНАД ДРИНЕ

Овог пута морамо похвалити Јавни сервис,због прилога о "Оку соколовом".
 Да није било Јавног сервиса и прилога, многи од нас никад не би сазнали да је Драгутин Матић , славно Око соколово,  извиђач у Првом светском рату,из околине Гаџиног Хана.
Гаџин Хан је општина која припада Нишавском округу и спада у ред неравзијених општина на подручију Србије.
Становништво је претежно опредељено за пољупривреду и столарство,са малим бројем производних капацитета од којих је најзначајнији "РЕСОР".

Пропада кућа извиђача из Првог светског рата
Драгутин Матић из околине Гаџиног Хана био је извиђач у Првом светском рату.
Његова фотографија која је снимљена случајно изнад Дрине, препознатљива је широм света, као симбол истрајности српског јунака.
Е сада о нашој суморној стварности и незаинтересованости за очување битних ствари из наше историје најбоље говори стање његове родне куће у селу Калетинац и стање у којем се она тренутно налази.

1 oko sokolovo 2 nn.jpg
Његова кућа у родном Калетинцу у Заплању склона је паду, није обележена и до ње се, због шибља и високе траве, тешко стиже.

Добри људи сетише се да одају почаст,изразе захвалност и сачувају од заборава прву жртву напада аустроурагске војске на Србију,Душана Ђоновића, који је као шеснестогодишњак положио свој живот за слободу Србије.
Зашто,онда Ниш и Гаџин Хан,дозвољавју да много значајнија личност наше историје,која је ушла у многе уџбенике и енциклопедије као обичан војник и синоним србске одлучности и истрајности падне у заборав,а његова родна кућа буде у стању у каквом јесте.
Ово је позив свима да учине нешто.