субота, 31. мај 2014.

Парастос и помен Стевану Синђелићу и Чегарским јунацима

И ове године зањег дана маја месеца обележена је годишњица славне Битке на Чегру .
извор НТВ Ниш
Битке од пре 205 година после које је настао јединствен споменик на свету , направјен од српских лобања ,чегарских јунака као опмена бунтовном Српском народу тог перида од стране турске власти .
Многи су писали о томе , али неопходно је рећи о нечему другом везаном за обележавање годишњице .
Годинама још од времена социјализма на брду Чегар обијежава се годишнњица Битке на Чегру .
Од 2012. године и пред Спомен костурницом Ћеле кула почело се са служењем Литургије и Парастоса на месту где су донијете лобање Јунака са Чегра .


Без обзира што су многе лобање однијете од стране родбине , или било кога другог , или су једноставно уништене усљед небриге ипак само место где су биле све сабране на једно место даје овом споменику посебну светост поготво што је јединствен у свету .

Међутим, Нишлије немају навику доласка и обиласка овог јединственог споменика па тако не долазе ни на Литургију и Помен Чегарским јунацима.
Остаје нам нада да ће следеће године у оквиру обиљежавања годишњице Боја на чегру бити много више Нишлија просутних на Парастосу који се служи пред спомен костурницом "Ћеле кула" поготово из разлога што данас у пригодној бесједи послије Литургије и Парастоса рече протонамјесник нишки Цинцаревић да је свако мјесто гдје се налчазе кости мученика који су положили своје животе за ближње Свето мјесто,а да ти мученици по милости Божијој излазе директно пред лице Божије.
Ето два разлога да следеће године буде више Нишлија на Парастосу пред Ћеле кулом,благодарност Чегарским мученицима и молитва за њихове душе.