субота, 10. мај 2014.

ПОДРШКА МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ ЛУТКАРСТВА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 8. МАЈА /СРНА/ - Град Источно Сарајево и ове године ће подржати одржавање међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2014", који ће од 12. до 16. маја у Културном центру Источно Ново Сарајево окупити ансамбле из пет земаља.
 

"Фестивал, који се одржава већ 15 година, заслужује пажњу локалних заједница, па се и град Источно Сарајево укључује са одређеним финансијским средствима која додјељујемо организацијама из области културе", рекао је новинарима предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Након састанка Организационог одбора Фестивала, Лучић је изразио наду да ће и Министарство просвјете и културе Републике Српске и ове године финансијски подржати ову значајну културну манифестацију.

"Нама је важно да се овај интернационални фестивал одржава, јер се на тај начин афирмише наш град. Зато ћемо га одржати и ове године, а сигуран сам и наредних година", рекао је Лучић.

Умјетнички директор Фестивала Витомир Митрић навео је да је организатор манифестације "Форум театар" из Источног Сарајева имао велики изазов да
осмисли програм којим ће бити обиљежен мали јубилеј – 15 година постојања.

"Ове године ћемо реализовати двадесетак програма, који ће се у званичном дијелу одвијати у Културном центру у Источном Новом Сарајеву. У пратећем дијелу програма, представе ће се одвијати у Културном центру Пале. Овога пута, Фестивал ће посјетити ученици из општина Трново и Калиновик", рекао је Митрић.

Он је истакао да ће у пратећем програму бити организована и велика изложба српског луткарства "Светови и јунаци" у поставци Позоришног музеја Војводине, те одржана тематска предавања и промоције књига о луткарству еминентних предавача из Бугарске и Србије.

На фестивалу ће учествовати позоришта из Русије, Шпаније, Пољске, Србије и Републике Српске – БиХ.

Организатор очекује да ће се овогодишњи фестивал памтити по представама "Камен по камен" позоришта из Шпаније, "Колачић" и "Рјабина загонетка" позоришта из Русије, "Између" и "Пад" позоришта из Пољске, "Краљ Жабац" Дјечијег позоришта Републике Српске, "Косић Босић" позоришта из Ниша и "Има ли деда одело?" позоришта из Новог Сада.

Част да отвори фестивал припала је позоришту "Пуж" из Београда са представом "Себични принц", према тексту Бранка Милићевића-Коцкице, у режији Милице Краљ.

Фестивал је такмичарског карактера, а представе ће оцјењивати стручни жири, којим пресједава Боњо Лунгов из Бугарске. Чланови жирија су театролог и публициста из БиХ Војо Вујановић и фестивалски критичар и аналитичар из Србије Радослав Лазић.

Сви фестивалски садржаји су уткани у мото овогодишњег фестивала "У име луткарства", који ће обогатити духовни живот дјеце Источног Сарајева новим и чаробним представама.


Кратко из Ниша о јучерашњим дешавањима

Синоћ је у Дворишту Бановине у Нишу било незаборавно,захваљујући извјештачу "Јужних вести" о концерту Партибрејкерса можете прочитати ДЕТАЉНИЈЕ ОВДЈЕ.
Уживање је било потупно захваљујући Цанету и момцима,који још увјек свирају са несмањеном енергијом.
Дивно је било примјетити велики број младих људи који су схватили квалитет добре музике и поруке коју Цане већ годинама шаље својим пјесмама.
Просто Нишу хвали више овако добрих ствари.
Једна од порука концерта је КАЖИ НЕ НЕЛЕГАЛНОЈ ТРЕГОВИНИ ,а сам концерт је у потупуности распродат.
Јуче је у парку,на Кеју поред Нишаве,преко пута зграде у којој је смјештен Градоначелник,"отворен" ПАРК ХЕРОЈА ,али поново само учесника НОБ-а,што води поново ка неким подјелама иако се декларативно против било каквих подјела сви боре,али то у пракси не изгледа тако.
И на крају поводом Дана побједе када је побједило Православље ИСТОРИЧАР НЕБОИША ОЗИМИЋ УПОЗОРАВА НАС ДА ЈЕ ФАШИЗАМ ЖИВЉИ НЕГО ИКАД 
Толико укратко из Ниша поводом Дана побједе и културе