понедељак, 21. април 2014.

КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ДЕЦЕНИЈЕ РАДА КУД-А „НИКОЛА ТЕСЛА“ ИЗ НИШКЕ БАЊЕ




11.aприла 2014.године у Библиотеци у Гаџином Хану, одржан је Концерт КУД-а „Никола Тесла“ из Нишке Бање,поводом деценије постојања.

 
У разговору са председницом друштава госпођом Драганом Николић,сазнали  смо да КУД ради подјељен у три играчке групе и оркестар.

Наступају са неким од десет костимираних кореографија које изводе у свом програму у зависности од ситације и повода.

До сада су имали и више међународних наступа на разним смотрама фолклора.


Према ријечима госпође Николић финансирају се од чланарине која је минимална и несебичне помоћи локалне заједнице.

На концерту поводом Деценије постојања у Гаџином Хану наступили су са 11 кореографија,први ансанбал је извео 9 костимираних кореографија и припремани ансамбл 2 кореографије.




Као гости на наведеном концерту наступили су и чланови КУД-а „Братство“ из Источне Илиџе Источно Сарајево и КУД-а „Бранко Миљковић“ са по 2 кореографије.






Сала Библиотеке у Гаџином Хану била је испуњена до посљедњг мијеста према ријечима госпође Николић,а међу званицама појавило се и руководство општине Нишка Бања на челу са предсједником Општине Зораном Видановићем и остале званице.





Што се тиче њиховог боравка у Сарајеву гдје су били гости на првом годишњем концерту КУД-а „Братство“ из Источне Илиџе,доносе изузетно позитивне утиске.

Госпођа Николић наглашава да је до сарадње између КУД-ова из Источне Илиџе и Нишке Бање дошло захваљујући господину Милошу Вићентијевићу човјеку који је рођен везан за Сарајево,љубављу за фолклор и очување традиције и који је организатор фолклорних фестивала.






Ово је један диван примјер успостављања сарадње између представника општина Нишка Бања и Источна Илиџа,што ће сигурно дати и  подстрек представницима Удружења приајтељства-завичајног „Сарајлије Нишлије“и за настављање реализације идеје о успостављању контакта и сарадње између наведених општина,а за шта су већ добили подршку начелника општине Источна Илиџа господина Предрага Ковача.