среда, 16. април 2014.

Гладује петочлана породица

Петочлана породица Зувић, Рада и њено четворо деце, Јована (8), Драгослав (10), Радослав (12) и Милосава (13) живе у селу Рача, на око 12 километара од Куршумлије. Једини приход је дечији додатак који примају.

- Када платим све дажбине и деци ужину у школи, остане 6 – 7 хиљада динара. Најважније је да се најпре купи брашно јер свакога дана умесим три хлеба за нас петоро. Џак брашна издржи двадесетак дана, а за преостале дане… овде застаје наша саговорница…

Иначе, Рада Зувић је најпре избегла из Хрватске на Косово где си удала, па са Косова у централну Србију.

Сада је самохрана мајка која издржава четворо деце након што их је пре неколико година супруг напустио.
zuvici-1Током наше посете, помоћ у гардероби је донео Мића Гвозденовић који је одећу прикупио у Куршумлији за најмлађе чланове ове породице.
Петочлана породица Жувић иначе живи у уступљеном делу куће у Рачи. И ту су само привремено.

У страху за кров над главом, а у још већем од глади.

- Ја разумем када останемо без хране да морам да трпим. Млађој браћи и сестри је то тешко да објаснимо ја и мајка. Помажу нас комшије. Кад имају. Понекад останемо гладни целог дана. Некако смо навикли, објашњава тринаестогодишња Милосава, најстарија од четворо Зувића.

Тренутно им је остало мало кромпира. Пасуљ је одавно потрошен. Месо кажу да нису видели одавно. Рада нам објашњава да не могу да приуште јер је месо најскупље.

Недавно су посејали башту. Кромпир, лук… Надају се да ће бити добра година и да ће имати довољно намирница да презиме зиму и да им нешто остане и за наредно пролеће.

И док остала деца сањају о новом компјутеру, телефону, патикама и гардероби, најмлађа Јована каже да јој је највећа жеља да никада више не гладују.

Породицу Зувић можете диретно контактирати за помоћ на телефон: 062 81 666 40

Или им можете помоћи тако што ћете уплати скроман прилог на жиро – рачун:

200-67810309-17, Рада Зувић, Поштанска Штедионица

Општина Пантелеј представила јавности планове везане Церјанску пећину

 16.04.2014. НТВ
 На 14 км од Ниша, налази се Церјанска пећина стара 2 милиона година.
(ВИДЕО СНИМАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ)

Церјанска пећина већ годинама заокупља пажњу како истраживача тако и свих оних који су заинтересовани за природна богатсва Ниша и Србије. Општина Пантелеј, на чијој територији се ова пећина налази приказала је презентацију свих радова и истраживања која се тичу Церјанске пећине а која су рађена протеклих година
Општина Пантелеј је, поводом дана заштите природе, решила да све радове и истраживања о овом природном богатству које Ниш има представи јавности а и да уједно представи планове везане за њу.
Из завода за заштиту природе Србије очекују да ће се у наредном периоду пећина уредити и да ће бити посебно занимљива заљубљеницима у екстремене спортове, на чему се тренутно интензивно ради.
Церјанска пећина је 1998. године проглашена за природно добро прве категорие.