понедељак, 24. март 2014.

24.март 1999.године-ЗАР ЈЕ МОРАЛО ТАКО?






Гладајући из угла довољно необавјештеног учесника у догађајима на Космету девесетих година,често себи многи могу поставити потање из наслова.

Зашто?

Па из простог разлога, наоружавање албанског становништва на Космету почело је интензивно од 1996.године и то из Албаније на један специфичан начин.
Магарци се науче гдје има воде на простору Космета,тј.гдје им је поило,а онда се преко границе одведу или отјерају у Албанију,тамо им се да со и они се враћају истим путем да би дошли до поила и то без водића. 


Транспорт оружија обезбјеђен.

За то се знало,али нико ништа адекватно није предузимао.

Опет питање зашто?

Одговор знају одговорни.
Долази 1997.година и прве конкретне акције терориста на припаднике МУП-а.Републике Србије.
Одговори надлежних су као у периоду 1945-1989.године,без конкретних акција.

Марта 1998.године јединице тадашњег Приштинског корпуса излазе у простор ради „извођења тактичке обуке и практичних вјежби“.
У саставу тих јединица била је активна војска.
У циљу неометаног извођења „обуке“ у простору на подручју Космета,да не би дошло до терористичких напада на припаднике Војске,од тадашњих локалних банди,ангажоване су јединице МУП-а РС у циљу откривања и неутралисовања таквих група и јединице Војске професионалног састава у циљу контроле државне границе према Албанији,како би се спријечио упад терористичких група из Албаније,на простор Космета,тј.Србије.
Читава 1998.година протекла је у међусобним сукобима између припадника МУП-а РС и локалних банди,али није постојала државна вољда да се те банде неутралишу,него се стицао утисак као да неко намјерно наређује да се оставља простор да се те групе извлаче из окружења и блокада и пребацују на неке друге просторе на којима су изнова изводили терористичке нападе. 


Трајало је то све до позне јесени 1998.године,а чињеница да те банде нису неутрализоване,довала је до ситуације,да су прерасле у јединице тзв.ОВК које су ушле у отворен сукоб са јединицама Војске и МУП-а 1999.године и биле јдно од оправдања НАТО-о бонбардовања.

Зашто проблем није ријешен 1998.године?

Можда одговор могу да дају активни учесници тадашњих догађаја,који су у данашњој власти.