четвртак, 20. март 2014.

Сутра почињу "Јахорински пјеснички сусрети"

 20 март 2014 .palelive.com
 Манифестација "Јахорински пјеснички сусрети" сутра ће поводом Свјетског дана поезије бити одржана на овој планини, гдје ће премијерно бити представљене до сада необјављене пјесме аутора.



У програму "Јахоринских пјесничких сусрета" учествоваће пјесници Дара Секулић, Горан Врачар, Недељко Зеленовић, Жељко Грујић, Недељко Жугић и Биљана Сладоје Бошњак, саопштено је из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, који је организатор скупа.

Учествоваће и пјесници Бранислав Илић, Гордана Милошевић, Недељко Бабић, Бранко Перић, Раде Радовић, Јованка Стојчиновић-Николић, Симо Бозало, Гордана Симеуновић и Никола Мишо Мијатовић, уз музичку пратњу Владимира Андана и Пере Никачевића.

На манифестацији ће бити организован разговор о будућим пројектима, као што је иницијатива да ови сусрети већ од идуће године постану традиционални и проширени на ауторе из цијеле регије у виду својеврсне пјесничке колоније.

Идеју о овим пјесничким сусретима на Јахорини препознали су као значајан пројекат у културном, књижевном и туристичком смислу Удружење књижевника Републике Српске, Олимпијски центар Јахорина, Туристичка организација Источно Сарајево и бројне културне установе из ове регије, саопштено је из Завода.

Партнери пројекта су Винарија "Матић" и Планинска кућа "Рајска врата", у којој ће бити одржан програм са почетком у 20.00 часова.

Поводом Свјетског дана поезије, Завод је осим актуелног попуста у свим књижарама на овај дан организовао и дружења пјесника из Бањалуке са основцима.

"Питијада" у Кући старих заната

 20.03.2014.Љубица Стојановић Извор Јужне вести  Niš
490x370-Untitled.jpg


Актив жена града Ниша организује у петак, 21. марта добротворно-такмичарску акцију у прављењу домаћих пита по старим традиционалним рецептима овог краја.

Како кажу организатори, свечано отварање "Питијаде" планирано је за 12 часова, а додела признања најуспешнијим учесницама акције за 12:30х.

У акцији учествује тридесетак чланица Удружења жена из Ниша и околних општина које ће ове своје престижне домаће производе поделити деци из нишког Свратишта, Сигурној кући и Специјалној школи "14. октобар".

"Кућа старих заната" је у улици Косовке девојке број 6, у дворишту Енглеског дома у Пантелеју.

САЈАМ ТУРИЗМА У НИШУ-АПРИЛ 2014.ГОДИНЕ

 -Има ли интереса туристичких представика Српског Сарајева?


У Нишу ће се од 03-04.априла 2014.године одржати 15 међународни сајам туризма и активног одмора у организацији ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НИША.



Можда је ово добра прилика да своју понуду представе и на подручију Јужне Србије туристички посланици Сарајевско романиске регије управо у дјелу тог Активног одмора,за који постоје сви услови и ресурси на подручију Српског Сарајева и ширег простора РС и БиХ,а који постаје јако атрактиван у понуди ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА налази се и понуда АВАНТУРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ у којој је престављена понуда из те области са подручија Српског Сарајева.



Подручије Сарајевско романијске регије има идеалне потенцијале и понуду управо из области активног одмора КРОЗ ПЛАНИНАРЕЊЕ,АЛПИНИЗАМ,ВОЖЊУ БИЦИКЛА .ПАРАГЛАЈДИНГ ИТД.

Пошто је успостављена сарадња између Општина Пантелеј из Нишу и Пала из Источног Сарајева ово је још једна прилика да се управо у области туризма та сарадња продуби и побољша у циљу представљања туристичке понуде Сарајевско романиске регије у Нишу и Јужној Србији.