понедељак, 3. фебруар 2014.

"Јахорински пословни дани 2014" почињу 5. фебруара

 03 фебруар 2014 Srna
Трећа научно-стручна конференција "Јахорински пословни дани 2014" биће отворена на Јахорини у сриједу, 5. фебруара.



Главна тема "Јахоринских пословних дана предузетништва, гастрономије и туризма 2014" биће Иновативност и предузетништво у туризму, речено је Срни у Секретаријату ове конференције.

Конференцију, на којој ће у три сесије бити презентовано више од стотину научно–стручних и студентских радова, требало би да отвори министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

Свечаном отварању Конференције присуствоваће и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић и Универзитета у Зеници Џевад Зечић, представници града и општина Источног Сарајева, као и представници Зеничко–добојског кантона.

Потврђен је и долазак знатног броја представника дипломатског кора у БиХ, као и званичника Канцеларије специјалног представника ЕУ за БиХ.

Уводничари пленарног дијела Конференције, која ће трајати до 7. фебруара, биће истакнути међународни стручњаци Герд Васенбергс са Института за иновативност и предузетништво у Њемачкој и декан Економског факултета Универзитета Бурч из Турске Теоман Думан.

Учесници овог еминентног међународног научно-стручног скупа размотриће низ тема као што су: Економски раст и развој, Регионални и рурални развој, Прекогранична сарадња, Алтернативни облици, Конкуретност, Иновације, Тржиште рада и људски капитал, Природно окружење, Порези, Транспорт, Спорт и здравље, Безбједност, Квалитет и друге теме од интереса.

Осим три сесије, током којих ће своје радове излагати научници и стручњаци из Њемачке, Турске, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и БиХ, као и студенти Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Зеници, првог дана Конференције предвиђена је и промоција туристичке и гастро–понуде Сарајевско-романијског региона.

Програмом Конференције предвиђено је и одржавање завршног округлог стола, као и забавни и спортски програм у организацији студената Универзитета у Источном Сарајеву.

У претходне двије године Конференција је на Јахорини окупила око 400 научника и стручњака из региона и Европе, а изложено је више од 200 научних радова, који су штампани у два зборника.

Конференцију, која ће бити одржана у Хотелу "Термаг", организовали су Економски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву и Центар за иновативност и предузетништво Универзитета у Зеници.

Суорганизатори и покровитељи Конференције су Министарство науке и технологије, Министарство просвјете и културе, Министарство трговине и туризма Републике Српске, Влада Зеничко–добојског кантона, град Источно Сарајево и Олимпијски центар Јахорина.