субота, 1. фебруар 2014.

УГЉЕВИЧКИ ХАРМОНИКАШИ ОДРЖАЛИ КОНЦЕРТ ЗАХВАЛНОСТИ

УГЉЕВИК, 31. ЈАНУАРA /СРНА/ - Потпредсједник Владе Републике Српске Нада Тешановић назвала је брендом Српске Оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика, који ће учествовати у културном дијелу програма Зимске олимпијаде у Сочију.

 

 

 

"Ресорно министарство и Влада Републике Српске дају пуну подршку младима који достојанствено представљају своју земљу и настојимо да све овакве успјехе на скроман начин наградимо", рекла је Тешановићева на отварању "Концерта захвалности", који је Оркестар хармоника одржао вечерас у Угљевику.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, који је Угљевичанин, са посебним је емоцијама и лијепим жељама испратио младе умјетнике којима је у име Владе донио и џепарац за гостовање у Русији.

Он је хармоникаше из Угљевика назвао најбољим амбасадорима српског народа и Републике Српске у свијету.

Директор Основне школе Сретен Лукић је у обраћању публици на концерту најавио да је олимпијска екипа из области клутуре из Републике Српске у Сочију, са 13 чланова, бројнија од олимпијског тима БиХ који ће имати 10 или 11 чланова.

Вођа Оркестра Славко Николић захвалио је предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Влади Српске, општинском руководству и компанијама Рудник и Термоелектрана "Угљевик" и "Комсар енерџи", медијима и свима који су помогли међународни успјех и славу младих хармоникаша из Угљевика.

Према његовим ријечима, окосницу ансамбла чини осам музичара, а Оркестар има четрдесетак чланова који свијетом проносе музичку традицију српског народа.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је новинарима да је ова општина позната по угљу, производњи струје, као завичај српског пјесника Филипа Вишњића, а сада и планетарно по младим хармоникашима.

Оркестар хармоника прославио се као финалиста телевизијског програма РТС-а "Ја имам таленат", а члан жирија на овом такмичењу српски глумац Иван Босиљчић послао је ансамблу телеграм подршке уочи пута у Сочи.

"Поносан сам на ваше успехе, свет вам је на длану, Господ вас чувао", поручио је Босиљчић, који због професионалних обавеза није могао да присуствује концерту у Угљевику.

Осим предсједника Републике и Владе Српске, покровитељи одласка Оркестра хармоника у Сочи су компанија Рудник и термоелектрана "Угљевик" и "Комсар енерџи" Републике Српске, као и општина Угљевик.

Од књига до сваковрсне едукације

 01 фебруар 2014Срна
ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Матична библиотека Источно Сарајево тренутно има 3.200 корисника и располаже са 110.000 наслова - Библиотека организује едукативне радионице за дјецу до 14 година, које су им омогућиле бесплатно учење страних језика, рад на рачунару, те улазак у свијет ликовне умјетности.

Управо су почели курсеви страних језика и рачунара и за одрасле. Цијене су повољне, уз могућност плаћања у ратама.

Библиотека је савладала метод рада са бебама, тако да одређене радионичке садржаје похађају и дјеца узраста до три године.

"Тај рад подразумијева подстицање развоја говора код дјеце, те развијање свијести код родитеља о важности читања бебама. Тако се развија љубав према књигама, поезији, причи... Интересовање за ову радионицу, која се одржава једном седмично, заиста је велико, па је неопходна најава за долазак“, истиче за Срну директор Библиотеке Љиљана Кнежевић.

Библиотека има и одјељење за слијепа и слабовида лица са савременом опремом, чији корисници су чланови Удружења слијепих и слабовидих Источног Сарајева.

Прошле године за њих је снимљено шест књига домаћих аутора, које се користе и у библиотекама у регији, а по потреби Матична библиотека за њих организује и курсеве за кориштење говорног софтвера, као и курсеве за учење Брајевог писма.

Кроз манифестацију "Чаролија нити", која се сваке године одржава у марту, показала се потреба за обезбјеђивање простора за дружење старије популације.

Кнежевићева прецизира да су, у сарадњи са етнологом Бранком Пјевићем, нашли термин у којем полазници могу да уче различите технике ручног рада.

Матична библиотека помогла је да се у Источном Сарајеву прошири танго заједница, па је уз помоћ општине Источно Ново Сарајево, Основне школе "Свети Сава“ и Спортског друштва "Славија“, обезбиједила двије сале за око 60 полазника бесплатне школе аргентинског танга.

Библиотека води рачуна и о инвалидним лицима, којима настоји да обезбиједи несметамо кретање испред и у самом објекту библиотеке. Средства Министарства цивилних послова БиХ за ову намјену нису довољна, а Кнежевићева очекује да ће локална заједница и град помоћи да се ријеши проблем ове категорије становника.

Град Источно Сарајево издваја недовољна финансијска средства за материјалне трошкове ове установе, па Матична библиотека својим дјелатностима настоји да допуни властити буџет.

Министарство просвјете и културе Српске, које им обезбјеђује плате и средства за програмске активности, прошле године подржало је два издавачка пројекта - књигу Душана Зуровца "Стано да ти речем" и роман Саше Кнежевића "Откуд памет оном ко је нема". Обје књиге представљене су на сајмовима у Бањалуци и Београду.

Ресорно министарство подржало је и манифестацију "Дани Владе Настића", а након успјешно реализованог "Фестивала бајке", директор Љиљана Кнежевић најављује његово одржавање и у овој години.

Матична библиотека Источно Сарајево придружиће се и обиљежавању сто година од Сарајевског атентата за шта прикупљају грађу и материјале, које ће представити грађанима.