четвртак, 30. јануар 2014.

Жана Новаковић носи заставу Босне и Херцеговине у Сочију!

 30 јануар 2014палеливе

На састанку Олимпијског комитета БиХ (ОК БиХ) који је одржан јутрос у Сарајеву одлучено је да скијашица Жана Новаковић носи заставу Босне и Херцеговине на свечаном отварању Зимских олимпијских игара у Сочију, 7. фебруара ове године.

Јутрос је на ванредном састанку присуствовало и пет тренера такмичара ЗОИ-а у Русији, након што се Извршни комитет на сједници у уторак није успио усагласити о овом питању.

У ОК БиХ су данима били подијељени у вези с тим ко ће носити заставу. Копља су се ломила између наше Жане Новаковић и Игора Лајкерта из Зенице.

На крају је одлучено да Жана Новаковић носи заставу на отварању Олимпијаде, док ће на дефилеу затварања заставу носити такмичар који оствари најбољи резултат у Сочију.

БиХ ће на највећој смотри зимских спортова у свијету од 7. до 24. фебруара представљати пет спортиста, Паљани Жана Новаковић, Марко Рудић (слалом и велеслалом), Младен Плакаловић (скијашко трчање) и Тања Каришић (скијашко трчање и биатлон) и Зеничанин Игор Лајкерт (слалом, велеслалом, супервелеслалом и спуст). Са њима ће, уз вођу тима Саида Фазлагића, у Русију путовати и пет тренера. Спортска експедиција БиХ у Сочију укупно ће бројати 11 чланова.

Делегација путује у Сочи 4. фебруара авионском линијом Сарајево - Истанбул - Сочи.

 

Svečano promovisan olimpijski tim za Soči 2014.

Свечано промовисан олимпијски тим за Сочи 2014.

Данас је у просторијама Олимпијског комитета БиХ представљен је олимпијски тим за предстојеће Зимске олимпијске игре у руском Сочију и најављени "Олимпијски спортски викенд" - програм Олимпијског комитета посвећен популаризацији спорта, организација ЕYОФ-а и обиљежавању сјећања на ЗОИ '84. у Сарајеву.


Босну и Херцеговину ће ове године представљати четири такмичара из Пала из Републике Српске и један такмичар из Зенице, Федерација БиХ.

На 12. ЗОИ учествоваће Жана Новаковић, Марко Рудић, Тања Каришик и Младен Плакаловић док је пети учесник Зеничанин, "алпинац" Игор Лаикерт. На састанку Олимпијског комитета БиХ (ОК БиХ) који је одржан јутрос у Сарајеву одлучено је да скијашица Жана Новаковић носи заставу Босне и Херцеговине на свечаном отварању Зимских олимпијских игара у Сочију, 7. фебруара ове године.

На свечаној промоцији Жана Новаковић је изјавила да јој значи искуство које је стекла на прошлој Олимпијади у Ванкуверу.

"Од тада сам доста напредовала у физичком и техничком смислу и даћу све од себе да остварим што бољи резултат. Жеља ми је пласман међу првих 30 скијашица у велеслалому", изјавила је Жана.

Тања Каришик је такође учествовала у Ванкуверу. "Не могу обећати неке велике резултате у Сочију, с обзиром на услове у којима сам се спремала, али ћу дати свој максимум како бих остварила што бољи резултат", изјавила је Тања.

Марко Рудић је изјавио како је његова форма у успону те очекује добар резултат у слалому, који му је ближа дисциплина. Младен Плакаловић је као и увијек задовољан урађеним припремама, упркос томе што је било мало снијега у јануару.

"Олимпијски комитет је у инвестирао 291.000 КМ у спортисте, онолико колико смо могли, у складу са нашим могућностима, финансирамо и спортисте од којих очекујемо да нас представљају на Олимпијади у Рију 2016. године. Комитет даје све од себе, али то није довољно за врхунске спортисте иза којих би морала стати држава", изјавио је на конференцији потпредсједник Олимпијског комитета Изет Рађо.


Марко Рудић ће наступити у велеслалому 19. фебруара и у слалому 22. фебруара. Жана Новаковић у велеслалому 18. фебруара, а у слалому 22. фебруара. Игор Лаикерт, који ће скијати у свим дисциплинама, први пут у недјељу, 9. фебруара у спусту, у петак, 14. фебруара у суперкомбинацији, у недјељу, 16. фебруара у супер велеслалому, у сриједу, 19. фебруара у велеслалому те у суботу, 22. фебруара у слалому. Са њима ће путовати тренер Алем Хољан, те Паљанин Бранислав Лоловић и легендарни скијаш из Пала, данас тренер Ајдин Пашовић.

Младен Плакаловић ће наступити у трчању на скијама, у дисциплини спринт - слободно 11. фебруара, те у групном старту слободно 23. фебруара. Тања Каришик ће нас представљати у трчању на скијама у дисциплини спринт - слободно 11. фебруара, те у класичној дисциплини 13. фебруара. У биатлону Тања ће наступити у дисциплини спринт 11. фебруара, те у индивидуалној дисциплини 14. фебруара. Са њима ће путовати наши тренери тренери су Драган Јефтовић и Томислав Лопатић.


Олимпијски спортски викенд


ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ОЛИМПИЈСКИ СПОРТСКИ ВИКЕНД" У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ОЛИМПИЈСКА ПОРОДИЦА - СЛАВИМО ОЛИМПИЗАМ" 31.01 - 02.02 - Бјелашница, Јахорина, Зетра

Вријеме и мјесто манифестације: 31. јЈануар; 01. фебруар; 02. фебруар Бјелашница, Јахорина, Зетра

Распоред по данима:

31.01.2014. петак :

Бјелашница од 12,00 до 14,00 - ревијална трка ски клубова у Сноуборду и паралеле слалому којима промовирамо стазе дисциплине и дјецу која се могу такмичити током ЕYОФ-а 2017

Јахорина од 12,00 до 14,00 - ревијална трка ски клубова у слалому и велеслалому којима промовирамо стазе дисциплине и дјецу која се могу такмичити током ЕYОФ-а 2017

Зетра - од 08,00 до 22,00 "Сарајево ОПЕН 2014." - такмичење у званичном календару Међународне клизачке уније у умјетничком клизању. Такмичи се 170 клизачица и клизача из 12 земаља

01.02.2014. субота:

Јахорина од 11,00 до 15,00 - програм за дјецу; дружење с Вучком;дружење са члановима БХ олимпијског тима и руководством ОК БиХ; промоција ски слубова, зимских спортова; промоција ски школа; такмичење кухара; ревијална трка амбасадора, привредника и јавних личности; Испраћај БХ олимпијског тима; паљење симболичне бакље (Санда Дубравчић и Жана Новаковић) којом повезујемо ЗОИ'84 и ЕYОФ 2017; разговор и дружење са промоторима ЕYОФ-а (Владе Дивац, Санда Дубравчић, Бојан Крижај, Богдан Боша Тањевић)

Јахорина од 15,45 до 17,30 - Хотел Термаг - коктел; званична промоција ЕYОФ-а 2017 (Саид Фазлагић ОК БиХ); званична промоција пројекта "Олимпијска породица - Славимо олимпизам"; представљање изложбе "Олимпизам" чије ће отварање бити 07.02.2014. у Умјетничкој галерији БиХ; додјела признања и захвалница особама које су учествовале у добијању домаћинства ЕYОФ-а 2017-е

Јахорина од 18,30 до 21,00 - афтер партy за све госте и учеснике манифестације у Хотелу "Лавина"

Зетра - од 08,00 до 22,00 "Сарајево ОПЕН 2014." - такмичење у званичном календару Међународне клизачке уније у умјетничком клизању. Такмичи се 170 клизачица и клизача из 12 земаља

02.02.2014. недјеља

Зетра - од 08,00 до 16,00 "Сарајево ОПЕН 2014." - такмичење у званичном календару Међународне клизачке уније у умјетничком клизању. Такмичи се 170 клизачица и клизача из 12 земаља

07.02.2014. (петак)

Умјетничка галерија БиХ у 19,30 - Свечано отварање изложбе "Олимпизам "

08.02. 2014. (субота)

Бјелашница - Европа Куп у сноуборду

Зетра - Олимпијски комитет - представљање монографије о Сарајевској олимпијади Аутор Слободан Стајић; Драган Стефановић

Кутлеша о парцели на Златишту

30 јануар 2014 palelive.com / Srna

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ Звонимир Кутлеша рекао је да одлуку о изузећу парцеле на Златишту није потписао, јер је високи представник у БиХ Валентин Инцко затражио да је Комисија преиспита, уз сугестију да не буде донесена.


"Комисија је закључила да до даљњег остане статус кво, док се то на неки начин не ријеши и док високи представник не промијени став", рекао је Кутлеша, додајући да се не нада да ће Инцко промијенити мишљење.


Он је потврдио да је Комисија почетком прошле године, на приједлог неких чланова који су повукли свој глас за изузимање од забране располагања, расправљала о томе и да није донијела никакав закључак.


Тиме је, како је навео, "најблаже речено ситуација неријешена".

Кутлеша каже да је очекивао да ће Савјет министара БиХ ових дана ставити на дневни ред нацрт Закона о државној имовини и, евентуално, донијети закон након чега ће, "све забране располагања државном имовином престати да важе".

"Комисија је и то чекала, али тешко иде са Законом о државној имовини. У Савјету министара и Парламенту о томе нема сагласности јер су различите позиције на нивоу ентитета", рекао је Кутлеша.

Најаву Удружења логораша Републике Српске о изградњи спомен-крста на Златишту Кутлеша није могао да коментарише, али је рекао да све што се ради мора бити у складу са законом.

Комисија за државну имовину БиХ донијела је 19. новембра 2012. године одлуку да се парцела државног земљишта изузме и додијели локалним властима у Републици Српској, али одлука никада није спроведена.

Удружење логораша Републике Српске најавило је да ће најесен почети изградњу спомен-крста на Златишту, посвећеног убијеним Србима у Сарајеву.


СПОМЕН-КРСТ БИЋЕ ПОДИГНУТ У СЕПТЕМБРУ


Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поручио је да ће спомен-крст на Златишту дефинитивно бити подигнут у септембру и да се неће одустати од намјере да се спомен-обиљежје подигне на земљи и територији Републике Српске.

"Нико нема право да нам забрани да на том простору, који не угрожава ама баш ништа, подигнемо спомен-обиљежје, па чак ни високи представник у БиХ који се сада јавља и сугерише да се ван снаге стави или не донесе одлука", рекао је Дукић, реагујући на чињеницу да предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ Звонимир Кутлеша није потписао одлуку о изузећу парцеле на Златишту.

Он је нагласио да се високи представник у БиХ није огласио када је ријеч о Вишеграду, Мањачи, Томашици, Приједору и другим мјестима у којима Бошњаци стављају разне натписе по којима су Срби "геноцидни и фашисоидни", питајући истовремено зашто високи представник није реаговао на натпис "геноцид" на споменику у Вишеграду.

Дукић је подсјетио да се Савез логораша Републике Српске неколико пута обраћао високом представнику у БиХ тражећи састанак с њим, али да тога никада није дошо.

Дивљаштво и Бојанине воде


АуторZoran MarjanovicНовинар,Директор Ски-клуба “Ниш”
Zoran Marjanović
Тихо, онако како је некима одговарало, истекла је јубиларна 30. година претварања Бојаниних вода у туристичко-рекреативни комплекс намењен свим житељима Ниша (1983-2013).

Локалитет се налази у богатој буковој шуми на падинама Суве планине (1810м), 25 км удаљен од центра Ниша, где представља благо за каквим би многи градови чезнули.

Јубилеј ничим није оглашен, јер би подсетио на мучну околност – да Град Ниш данас, после 30 година, не зна шта хоће - да ли хоће и како хоће с Бојаниним водама.

А, кад Град не зна шта хоће и не говори шта неће, појављују се добронамерни иницијатори и свакојаки мешетари, нудећи своје идеје и дижући прашину. Једнима је прашина потребна да скрену пажњу на друштвени проблем и лакше га реше, другима да у њој нешто шћапе.
Одмазда
02-klinci
Основна теза, која се ових дана повлачи по интернету, у подтексту гласи: ако Ски-клуб “Ниш” не преда Граду оно што поседује и што је својим рукама направио на Бојаниним водама, Град ће казнити све грађане Ниша тако што ће их оставити без Бојаниних вода!

Дакле, одмазда!

Сто за једнога!

Грозно.

Све би се то лако могло сврстати у контекст интелектуалних продуката дугих сеоских зимских вечери, да се у причу, која стиже из анонимног Планинарско-туристичког друштва потпланинског села Горња Студена, не убацује и име градског већника за спорт, Милана Пешића (УРС), као тобожње потпоре таквој монструозној идеји.

Као актуелан политичар и функционер градске управе Пешић добро зна да у градској власти није разговарано о преузимању Бојаниних вода и да нико не зна да ли би Град прихватио Бојанине воде чак и кад би их добровољно, без уцена, добио на поклон. Нико није у стању да гарантује да би их Град одржавао и развијао, нико нема конкретан план приоритета улагања срестава, нико не зна ко данас може да обећава, јер нико не зна шта ће се у граду догађати пре и после избора, а поготово то не зна Пешићев УРС.
Ski klub
Зато је могуће веровати да је Пешић, у сусрету с представницима групе из Студене, лоше схваћен. Као озбиљан политичар, он такве гаранције није могао да спомене, а поготово није могао да се, као частан човек, залаже за отимачину, уцену и одмазду. Ваљда није...

Уосталом, Пешић зна да Ски-клуб, с којим о томе никад није разговарао, није градио Бојанине воде за себе него за децу, нечију децу и родитеље те деце. А као разборит човек, он зна и то да је бесмислено отимати оно што вам неко нуди на дар.
Поклон

Идеја о Бојаниним водама, као туристичко-рекреативном комплексу намењеном свој деци и грађанима Ниша, изворно је поникла у Скијашком клубу. Почела је да се спроводи 1983. године, по одлуци Скупштине Општине Ниш, која је затим усвојила и Просторни план подручја посебне намене за Бојанине воде.

Није се радило само градским парама, него и учешћем 60 правних субјеката из Ниша, који су потписали споразум о изградњи. Придружили су се војници, акцијаши, мештани суседних села, планинари и скијаши. Тако је, од самог почетка, уређење Бојаниних вода имало карактер добровољне акције, својеврсног поклона граду који је томе пружао снажну подршку.
04-staza
До краја осамдесетих година направљени су асфалтни пут од Горње Студене, спортска скијашка стаза за такмичења у свим скијашким дисциплинама (осим мушког спуста), ски-лифт дужине 860 метара и два мања објекта од чврстог материјала, а затим је купљен и табач снега.

Инвеститор је била Самоуправна интересна заједница за физичку културу, коју је наследио Центар за одмор и рекреацију радника “Радник”. По укидању "СИЗ-ова" и Центра “Радник”, имовина је 1991. године пренета Скијашком клубу “Ниш”.

Током сурових деведесетих година стаза на Бојаниним водама урасла је у лескову шуму. По смиривању друштвених бура, 2003. године, Ски-клуб је покренуо велику акцију на спасавању и уређењу Бојаниних вода, поново засновану на добровољности.

Потпуно је искрчена и прерађена велика спортска стаза, проширена је дечја “Пантина стаза” и дорађена дечја стаза “Студенац”. Обе дечје стазе снабдевене су рефлекторима, направљена је стаза за санкање, припремљен је простор за кошаркашко игралиште, реконструисан је стари објекат и претворен у дечје одмаралиште (Ски-кућа “Ниш”), направљена је каптажа и изграђена велика спомен чесма у знак захвалности свим добрим људима који су пружили допринос акцији.

06-Orlova-cesma
Рекорд

Грађани Ниша имали су о тој акцији потпуно јасан став.

У добротворну акцију Ски-клуба за обнову и очување Бојаниних вода, најмасовнију у историји Ниша (дугој 2000 година), укључило се више од 270 већих и мањих донатора. Ако сваки од њих има само 20 метара радног простора, то је шпалир доброчинитеља дугачак 5,5 километара!

Ти људи нису давали “друштвена” (ничија) средства, као што су то радили директори некадашњих социјалистичких предузећа. Поклањали су властиту имовину, уверени да су Бојанине воде истинска потреба деце и осталих житеља Ниша.

Био је то својеврстан плебисцит Нишлија о Бојаниним водама, у којем се није гласало подизањем два прста, него завлачењем руке у сопствени џеп. Град то мора да поштује.

Са покретањем акције, у Ски-клубу је изграђена коначна визија овог простора, која је наишла на опште прихватање. Идеја је да се, уз мање дораде на великој спортској стази, прошири дечја “Пантина стаза” и да се направи нова стаза “Бојанине воде” (изнад истоименог извора) за децу и рекреативце. Са те три стазе (деца, рекреација, спорт), топовима за снег и новим приступним путем према Плочи, као прикључком за Коридор 10, Бојанине воде би постале мали и јефтин скијашки центар Ниша, али и најдоступније скијалиште Београду и Софији. Из тих метропола би се лагодном вожњом, непосредно са ауто-пута, улазило у ски-стазу.

08-Staza-Dole
Главни проблем за остварење оваквих визија нису људи, већ небо. Климатске промене учиниле су да се, у минулих 30 година, природни амбијент за развој Бојаниних вода знатно промени. Последице тих промена морају бити објективно анализиране, за шта постоји основа на малим околним скијалиштима у Мајданпеку, Бору, Зајечару, Пироту и Врању, са или без топова за снег, на висинама између 175 и 1.100 метара.

Без обзира на резултат тих анализа, потпуно је јасно да се о Бојаниним водама мора говорити искључиво као о туристичко-рекреативном комплексу за коришћење током свих 12 месеци у години. Свеједно да ли ће имати мање или више снега, оне ће увек бити главно излетиште Ниша и као такве их треба развијати.

То неко мора да уради.
Партнерство

До сада је све послове везане за Бојанине воде преузуимао на себе Ски-клуб “Ниш”, који је, после 10 година интензивног ангажовања, завршио прву фазу уређења. Тиме су његове могућности исцрпљене и он надаље може да буде само коректан и поуздан сарадник граду, уколико град то жели. Ако град хоће да скијалиште ради, клуб ће помоћи. Ако неће, свака помоћ била би илузорна.
11-kosenje
Остајући доследна основној идеји да ради за народ, Скупштина Клуба је одлучила да не приватизује Клуб, а Статутом је предвидела да нико од стотинак чланова клуба не може постати власник било ког дела клупске имовине. Ски-клуб “Ниш” жели да сву имовину на Бојаниним водама, коју је добио или створио, стави у функцију деце и грађана Ниша. То је био и остао основни смисао тридесетогодишњих напора и десетогодишње добротворне акције, највеће у историји града.

Једини захтев Клуба је да му се, кроз партнерски однос с градом, омогући учешће у функционисању будућег органа управљања Бојаниним водама. Пошто је учешће у одлучивању непосредно везано за учешће у власништву, клуб се свог власништва не може одрицати. Гарантовањем права клубу да учествује у управљању треба отежати понављање праксе да се стратешке политике мењају са сваким наредним изборима и да о њима одлучују појединци у политичким кухињама.

Зато је Ски-клуб, септембра 2012. године, новој власти Ниша службено, са заводним печатом, предложио разговор о статусу Бојаниних вода, укључујући и варијанту приватно-јавног партнерства, о којем се даноноћно говорило током предизборне кампање.

Одговор се још чека.

Месец дана касније, клуб је доставио и тезе за разговор, с предлогом могућих решења.

И тај одговор се још чека. Годину и по.
Дивљаштво

Док Град ћути, проговарају други. Раде то организовано, из једног центра. Шире памфлете с потписима људи у чијим биографијама дружење са оловком не заузима значајније место. Они имају неки свој интерес, и мисле да ће га лакше остварити кроз отимачину и уцену. Шта желе?

Интерес неких је да добију накнаду за своје приватне парцеле на скијашкој стази, које заузимају око 15% површине свих стаза на Бојаниним водама. У праву су, треба им дати накнаду.
03-lift
Интерес других је да Бојанине воде добро раде, па да и они нешто зараде, било да продају сир или да издају собе за преноћиште. И они су у праву, тако треба!

Трећи би, можда, да шефују. Ко је градио - градио је, ко је саградио - саградио је, сада је прилика да му се то узме и да неко трећи постане шеф!

Ни шефовање није проблем. Ски-клуб се уопште није бавио прављењем фотеља за Бојанине воде, али се залаже за уређен систем. Подразумева се да у таквом систему неко мора и да шефује, па нека шефује! Бар у Нишу има довољно туризмолога, географа, правника, економиста, дифоваца и искусних скијаша! Ако тај буде шефовао у интересу деце и града, имаће и подршку Ски-клуба.

Шта је, онда, спорно? То што Ски-клуб подржава све њихове интересе? То што неко пуца топом у отворена врата, а неће да упре прстом у проблем?

Јасно је да Ски-клуб хоће оно што сви легитимно хоће.

Једино неће да, после тридесет година напорног и добронамерног рада на Бојаниним водама, буде дивљачки лишен свега.

Није Ниш спао на то. Ваљда није...

Одржана свечана академија поводом 80 година од рођења Бранка Миљковића


29.01.2014. НТВ


(ВИДЕОПрилог МАТИЈА БЕЋКОВИЋ на Академији Бранку Миљковичу))

У нишком Народном позоришту одржана је свечана акдемија поводом 80 година од рођења највећег српског песника са ових простора, Бранка Миљковића. Свечану беседу говорио је академик Матија Бећковић , који је и лично познавао великог песника, публици су се представили добитници традиционалне награде “Бранко Миљковић “,а међу званицама био је и братанац славног песника, Горан Миљковић.

А у сали пошоришта осим учесника на свечаној академији и многобројни поштоваоци дела Бранка Миљковића. Братанац славног песника, Горан Миљковић, имао је 6 месеци 12.фебруара 1961 године када је из Загреба стигла вест о погибији његовог стрица.
Свечану беседу поводом 80 година од рођења Бранка Миљковића одржао је академик Матија Бећковић. Био је савременик и пријатељ славног песника.
Свечаном академијом почела је година посвећена Бранку Миљковићу. На дан његове смрти, 12.фебруара, делагација из Ниша биће гост библитеке Браћа Миладиновци у Скопљу, а већ 14.фебруара поводом дана државности Србије у Београду ће бити отворена изложба “Завештања и поклони” на којој ће се наћи и легати нишког народног музеја, а чине их рукописи И лични предмети Бранка Миљковића и Стевана Сремца. Свечану академију у народном позоришту организовао је град Ниш, одбор за обележавање 80 година од рођења Бранка Миљковића И Нишки културни центар.