среда, 29. јануар 2014.

Руководство општине Пале организовало испраћај олимпијцима

 29 јануар 2014 palelive.com

Руководство општине Пале уприличио је данас пријем за наше суграђане који ће учествовати на Зимским олимпијским играма /ЗОИ/ у Сочију.

ВИДЕО ПРИЛОГ О ПРИЈЕМУ ОЛИМПИЈАЦА

На 22. ЗОИ учествоваће Жана Новаковић, Марко Рудић, Тања Каришик и Младен Плакаловић док је пети учесник из БиХ екипе зеничанин, "алпинац" Игор Лаикерт.

На пријему за спортисте начелник Ковачевић је рекао да велики понос за једну општину чини имати четири од укупно пет такмичара из државне екипе на Олимпијским играма што најбоље говори о томе да су Пале окренуте спорту и спортистима.

"Сматрам да у региону не постоји мање мјесто са више учесника ЗОИ", рекао је Ковачевић и додао да ови млади људи, који представљају Пале, Републику Српску и Босну и Херцеговину, у Сочију ће говорити и радити у име свих нас, а ми ћемо их својски подржавати.

Он је подсјетио да су на недавном избору спортисте општине Пале за 2013. годину промовисали ову олимпијску екипу, а данашњи пријем, на којем је спортистима уручена и финасијска подршка за пут у Сочи, мали је знак пажње и потврда да мислимо на њих, подржавамо их и наравно, дочекујемо 24. фебруара.




Алпска скијашица Жана Новаковић у Сочију ће се такмичити у двије дисциплине - слалому и велеслалому, а нада се да ће "возити" своју најбољу вожњу јер се успјела добро припремити током љета и напредовати у техничком смислу.

Марко Рудић такође наступа у двије такмичарске дисциплине - слалом и велеслалом и даће све од себе да направи добар резултат јер је велика ствар да су успјели остварити норме упркос тешким економским приликама.

Биатлонка Тања Каришик ће се на предстојећим Олимпијским играма такмичити у биатлону и скијашком трчању, а Младен Плакаловић у ски-трчању и маратону.

Олимпијски комитет Босне и Херцеговине ће сутра у Зетри у 12.00 часова одржати пресс конференцију на којој ће представити БХ олимпијски тим за предстојеће зимске олимпијске игре у Сочију - Русија, и најавити "Олимпијски спортски викенд", програм Олимпијског комитета посвећен популаризацији спорта, најави организације ЕYОФ-а.

"Светосавска награда" малом "Тесли" из Јелашнице

29.01.2014.Аутор С. Јаначковић Извор Јужне вести | Niš
Predrag-Jelasnica.jpg 
Предрагу Цветковићу награду је 27. јануара уручио министар просвете Томислав Јовановић

Ђак осмог разреда Основне школе "Ђура Јакшић" Предраг Цветковић из Јелашнице, кога су сви у школи већ прозвали "Тесла", једини је основац који је у Србији добио "светосавску награду" Министарства просвете.

Овај првак државе из физике, другопласирани на државном такмичењу основаца из хемије и трећепласирани на државном такмичењу из математике, значајно признање је добио на предлог његове школе.

- Жеља ми је да једног дана постанем инжењер електронике и да се бавим програмирањем за "microsoft" - каже Предраг.

За овог дечака, који је проглашен и најбољим основцем у целом Нишу, у школи кажу да је јако добар друг.

- Посвећен је природним наукама, али увек има времена за пријатеље, радо им објасни оно што им није јасно. Иако је наш "Тесла" најбољи ученик у историји ове школе, није посвећен само учењу. Увек је спреман за добру шалу и духовит коментар што је на часовима интересантно и наставницима и ученицима - кажу у школи "Ђура Јакшић".

Одличне резултате из природних наука Предраг постиже још од трећег разреда, а за такмичења се припрема сам док истражује на интернету и свакодневно вежба задатке.

- Уме логички да размишља, добро повезује појаве и све што зна у једну целину. Радознао је и поставља питања када га нешто интересује. Гледа научне емисије и доста зна о свемиру и шта се у њему дешава - каже Предрагова наставница физике Светлана Ђикић.

Директорка школе Слађана Миладиновић каже да је од свих досадашњих ђака Предраг најбоље презентовао школу.

- Сви смо поносни на њега и надамо се да ће постати познат у светским научним круговима и оправдати свој надимак. Наши наставници и учитељи примењују савремене методе и све то резултира великим бројем награда које ђаци освајају на општинским, окружним и републичким такмичењима - додаје директорка.

Талентовани ђак планира да упише Математичку гимназију у Београду или специјализовано одељење нишке Гимназије „Светозар Марковић“.

Расељени који живе у социјалним становима у насељу Паси Пољана целе зиме немају грејање.


29.01.2014. НТВ

(ВИДЕО  ПРИЛОГ НИШКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О ПРОБЛЕМУ ГРИЈАЊА )

Расељени из Хрватске и Босне и Херцеговине који живе у социјалним становима у насељу Паси Пољана целе зиме немају грејање. Проблем је, кажу, што град није обезбедио новац за лож уље, па су се обратили центру за социјални рад.


 Градски већник задужен за социјална питања Бранислав Ранђеловић потврдио је да исплата касни, али је додао да ће се потрудити да проблем буде решен у наредних неколико дана.
У овим објектима живи 13 породица са 28 чланова. Како кажу станари, од почетка зиме су се сналазили тако што су трошили резерве од прошле године, али истичу да то није довољно. Они додају да су зграде на ветрометини са лошом изолацијом, па је константно хладно, а у многим становима појавила се влага. Отежавајућа је околност што ту борави велики број старих И болесних који су везани за собе. Због тога су се станари обратили Центру за социјални рад како би се проблем што пре решио.
У Центру за социјални рад кажу да је тендер за јавне набавке расписан И окончан у новембру И да је сада на граду да добављачу уплати новац. Градски већник задужен за социјална питања Бранислав Ранђеловић каже да ће се заложити да овај проблем буде што пре решен.
Ранђеловић додаје да се град обратио за помоћ и комесеријату за избеглице, па би, уколико стигне позитиван одговор, они могли да преузму обавезе за набавку лож уља како би се због кашњења исплата избегле овакве ситуације.