уторак, 28. јануар 2014.

Светосавска академије у Нишу

Синоћ је у Дому војске у Нишу,са благословом Епископа Нишког г.г.Јована др Пурића,у организацији Епархије Нишке,Града Ниша и Војска Србије,одржана Светосвака академија.
Градоначелник Ниша,др.Зоран Перишић,подсјетио је присутне да је најбитније улагање у образовање и обећао подршку града младима који постижу запажене резултате на том подручију,а уједно је обећао и изградњу и уређење школских и образовних простора у Нишу.
Декан Богословског факултета у Београду протојереј-стратофор,Предраг др Пузовић,као изасланик Његове светости Патријарха Српског г.г. Иринеја посјетио је присутне на дјело Светог Саве,наглашавајући три компоненте,Јеванђеље,Српска Православна Црква и Српски народ,као најбитније ствари које су просветитеља водиле кроз овоземаљски живот у којем је још за живота досегао Светост,у свијести Српског народа тог доба,по ријечима др.Пузовића.
У самом програму посвећеном Српском Просветитељу наступили су Војни Оркестар Гарнизона Ниш,глумци Луткарског позоришта из Ниша,чланови Црквено пјевачке дружине "Бранко", чланови Црквено играчког ансамбла "Бранко"и Хор ученика Нишке богословије.

Организатор приредбе културно умјетнички дио програма осмислио је на такав начин да је обиљежавање Савин дана повезао са обиљежавањем 100 годишњице од смрти Стевана Стојановића Мокрањца,који је једно вријеме свог наставичког рада провео и у Нишу.
Чланови Позоришта лутака из Ниша извели су занимљив перформанс у коме су приказали Светог Саву и Светог Симеона,на Хиландару у моменту доношења одлуке о изградњи Хиландара и Стевана Стојановића Мокрањца када скупља податке и материјал за своје Руковети.
У том дијелу програма немјељив допринос дали су и чланови Дјечијег хора, Црквено пјевачке дружине "Бранко" и Црквено играчког ансамбла "Бранко" из Ниша.

 Посебно мјесто у цјеловечерњем програму припало је првом ансамблу Црквено пјевачке дружине "Бранко",који су још једном нишкој публици приказали своју виртуалност и црквеном појењу и извођењу Мокрањчевих руковети.

Програм је завршен наступом свих учесника и Химном Светом Сави.