недеља, 26. јануар 2014.

СЛИЈЕДИТИ ПУТ БОГОЉУБЉА И ЧОВЈЕКОЉУБЉА

БИЈЕЉИНА, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом синоћ је на Светосавској академији у Бијељини позвао народ да слиједи пут богољубља и човјекољубља који води у живот вјечни.

 

"Живот нас потомака Светога Саве мора бити пун позитивних плодова, јер и Бог и људи ће нас препознати по дјелима", поручио је владика Хризостом.

Отварајући Светосавску академију, владика је подсјетио да је дух човјека слика Божија у човјеку и пожелио да се празник светитеља и просветитеља прослави достојно и молитвено.

У бесједи о Светом Сави, свештеник Јефрем Савин је рекао да је овај визионар и миротворац био омиљен међу свим балканским народима, да храмови њему посвећени постоје на пет континената, а да је лик Светог Саве насликан чак и у једној католичкој цркви у Риму.

Према његовим ријечима, Свети Сава је учио да су молитве и добра људска дјела према ближњима и водио је и води народ тим путем кроз вијекове.

"Спасава вјера која кроз љубав дјела", цитирао је бесједник Светога Саву.

Светосавску академију организовала је Светосавска омладинска заједница у Бијељини, а у богатом програму наступили су црквени хор "Свети Ђорђе", ученици Основне школе "Кнез Иво од Семберије" и бесједници Правног факултета.

Други Светосавски бал – 1. фебруара

24.01.2014. НТВ

Под слоганом “Бољи смо заједно” у хотелу “Гранд” 1. фебруара одржава се други велики добротворни Светосавски бал. Овај бал је прилика да се на јединствен начин покажу доброчинство и светосавље и оживи традиција грађанског Ниша.
 
  Најмањи добротвони прилог је 2000 динара, а сва прикупљена средства биће намењена школи за основно и средње образовање деце са посебним потребама “14. октобар”.

Светосавски бал је прошле године покренуо и организовао архитекта Иван Реди, ове године организатор је Студентски културни центар и за то постоји више разлога.

За оживљавање грађанског Ниша и добру атмосферу у хотелу “Гранд” током целе вечери, биће задужени многобројни учесници које, ове године , окупља Студентски културни центар.

За Светосавски бал прописан је и начин одевања примерен овој свечаној прилици, за даме то су дуге вечерње хаљине, а за господу свечана тамна одела, беле кошуље, кравата или лептир машна и црне ципеле, а могуће је доћи и у староградској ношњи.

Учешће на балу остварује се минималном уплатом од 2.000 динара, а организатори кажу да се сваки већи износ прима са великом захвалношћу. Уплате се могу извршити на жиро рачун Раиффеисен банке : Иван Реди, 265-0200000052233-30, са назнаком “Добротворни прилог за други Светосавски бал”. Све информације за учешће на балу, донаторство и програм могу се добити и на телефоне: 018 523-120, 523-411.



Прикупљена средства биће ове године до последњег динара прослеђена школи за основно И средње образовање деце са посебним потребама “14.октобар”.Врата хотела “Гранд” биће отворена 1.фебруара већ од 18 , а бал званично почиње у 19 сати .