петак, 24. јануар 2014.

Светосавски концерт у организацији КУД "Романијска врела"

24 јануар 2014

У оквиру усвојених програмских циљева за 2014. годину, КУД "Романијска врела" из Мокрог, у недјељу 26. јануара 2014. године у 18:00 х у спортској дворани ОШ "Мокро", организује традиционални Светосавски концерт фолклорног ансамбла и Сабор Српске изворне пјесме на којем ће учествовати све категорије фолклорног ансамбла и најпознатије изворне групе Сарајевско-романијске регије.


Изворним пјесмама из свог краја представиће се гости из Фоче, Рудог, Чајнича, Копача, Рогатице, Пријепоља и свих општина Источног Сарајева, што је за друштво и грађане Мокрог изузетна част и обавеза. Поред мушких и женских изворниг група, свој наступ су потвдили и гуслари Коста Плакаловић, парох Миљан Рађеновић и Александар Ковачевић.

У оквиру ове манифестације ће бити организована и изложба слика, сувенира, рукотворина, старина и других обиљежја Романијског краја.


Милица Поповић спортиста општине Пале за 2013. годину

палеливе

Прексиноћ 23.01.2014.год, су у сали Културног центра Пале проглашени најбољи спортисти општине Пале у 2013. години.


За најбољег спортисту је изабрана Милица Поповић, каратисткиња Карате клуба Романија, актуелна шампионка свијета у слободним борбама појединачно у тешкој категорији, и шампионка свијета у катама екипно на Свјетском Фудокан карате шампионату који је одржан у Прагу прошле године.

Милица Поповић је истакла да јој је ово признање, поред бројних медаља које је освајала на свјетским, европским, балканским такмичењима, најзначајније јер је међу најбољима изабрана за најбољу.

Она је захвалила свима који су јој помогли у остваривању резултата, истакавши да ће новчани дио награде подијелити са Клубом и Удружењема за дјецу са посебним потребама "Сунце".

Друго мјесто је припало Милошу Голићу, актуелном аматерском шампиону свијета у К1 WКУ, а треће најбољој БХ скијашици Жани Новаковић.

Међу десет најбољих спортиста нашли су се: Стефан Јокић (Шаховски клуб Гамбит) јуниорски првак РС, Милан Станишић (КК Феникс), Јована Гарић (ОК Јахорина), Бојан Станишић (АК Пале), Тања Каришик (Ски клуб Романија), Младен Плакаловић (Ски клуб Источно Сарајево), Дражен Суботић (Џудо клуб Романија).

На свечаној церемонији додијељено је посебно признање за дјецу са посебним потребама Његошу Михајловићу (Удружење Сунце). Награда за најбољег спортског радника припала је Раденку Пекићу из Смучарско планинарског друштва Јахорина. За најбољег тренера у протеклој години је изабран Момир Поповић из КК Романија. Најуспјешнији клуб у 2013. години је Смучарски клуб Романија.

Награде за најперспективније спортисте су припале: Даници Благојевић (АК Пале), Милици Веселиновић (Плесни студио Орион), Немањи Вуксановићу (ФК Романија), Бошку Драшку (КБС Рајко Кушић), Марији Живковић (КБВ Зансхин), Војину Каришик (КК Романија), Сари Мумовић (Смучаски клуб Романија), Нини Петровић, Наташи Пејовић (Плесни студи Орион), Радомиру Ребићу (КК Три поена).

Начелник општине Пале Миодраг Ковачевић рекао је да општина помаже својим спортистима, али да то још није довољно и онолико колико њима треба. Ковачевић је нагласио да је општина, осим планираних средстава за спорт, из буџета помогла и све спортске манифестације на простору општине. Он је истакао да општина Пале има велике спортисте, а да томе у прилог говори и чињеница да на Олимпијске игре у Сочи одлазе четири спортиста са Пала.

На Зимским олимпијским играма у Сочију, Пале ће представљати Жана Новаковић, Марко Рудић у алпском скијању, "биатлонка" Тања Каришик чланица Скијашког клуба "Романија" и Младен Плакаловић у скијашком трчању, такмичар Ски клуба "Источно Сарајево".

СПОМЕНИК ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

БАЊАЛУКА, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - На данашњој сједници Организационог одбора за припрему обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата одлучено је да споменик Гаврилу Принципу буде постављен у Источном Новом Сарајеву, изјавио је Срни начелник ове општине Љубиша Ћосић.

 

Ћосић је истакао да ће у Источном Новом Сарајеву бити постављен споменик идентичан оном који ће бити постављен на Калемегдану у Београду.

"Од градоначелника Источног Сарајева Ненада Самарџије и мене очекује се да обезбиједимо све услове и мјесто гдје ће споменик бити постављен", рекао је Ћосић, додајући да општина Источно Ново Сарајево већ има дефинисану локацију.

Према његовим ријечима, нема никаквих препрека да споменик буде постављен.

Он је додао да ће предложити да се организују још неке активности у Источном Сарајеву, јер је Сарајево веома битно за дешавања која су претходила Првом свјетском рату.

Ћосић је нагласио да је Одбором предсједавао предсједник Републике Српске Милорад Додик, а у раду су учествовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојчић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, министри Српске, академици, универзитетски професори...

Он је нагласио да је сједници Одбора из Источног Сарајева, осим њега, присуствовао и градоначелник Ненад Самарџија.

Према Ћосићевим ријечима, Организациони одбор има и свој Извршни секретаријат у чијем саставу су Самарџија и он.

"Организациони одбор и Извршни секретаријат имају обавезу да у наредних двадесетак дана припреме приједлог активности и програм рада који се односе на обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата", рекао је Ћосић.