среда, 22. јануар 2014.

Ковачевићев Караван рестаурира историју Рогатице и Гласинца

22 јануар 2014 palelive

СОКОЛАЦ, РОГАТИЦА -Тешко је почети причу о историји београдске и југословенске телевизије, а не споменути емисију "Караван", географа, лингвисте, историчара, археолога, биолога и спелеолога Милана Ковачевића.

Милан Ковачевић је рођен је 1915. године у Котор Вароши. Као аутор и уредник, најзапаженије резултате у новинарству постигао је својим путописним емисијама "Караван" за Телевизију Београд. Од 1963. до 1983. године био је аутор 77 емисија "Каравана". Милан Ковачевић је умро 18. јула 1985. године и иза себе оставио сјајну видео документацију једног времена, која и данас служи да се подсјетимо прошлих времена, али са посебном дозом носталгије, коју нове, сличне тв емисије тешко могу постићи.
Као рестауратор који скида нагомилане слојеве прохујалих доба, Ковачевић је вјешто, телевизијским изражајним могућностима, разоткривао та времена и финим нитима остваривао континуитет са садашњошћу.


У двије епизоде свог "Каравана" Ковачевић је испричао причу о Рогатици и Гласинцу. Осим што се осврнуо на културу и живот у седамдесетим годинама, аутор је врло прецизно и стручно обрадио и историју тих крајева.

КАРАВАН емисија о Сокоцу и Гласинцу снимљена прије 40 година1 дио

КАРАВАН емисија о Сокоцу и Гласинцу снимљена прије 40 година2 дио