субота, 18. јануар 2014.

Екипа из Гаџиног Хана победила на Пихтијади

 19.01.2014. НТВ



(ВИДЕО -Пихтијада 2014 у Нишкој Бањи)



Традиционалну манифестацију, Пихтијаду, Општина Нишка Бања организује по осми пут. Поред овог традиционалног јела, чија је дегустација заказана за сутра, на трпезама учесника,насла су се и друга традицонална јела, уз које се пило домаће вино и грејана ракија.
Свака занимљива манифестација део је туристичке понуде која анимира госте пристиглих са разних страна. Традиционална јела и ношње саме говоре о месту из којег потичу.

Старинске специјалитете, поштујуци препоруке лекара, пробали су гости Института, као и случајни пролазници, који поздрављају организовање ове манифестације.

С обзиром на то да справљање пихтија траје око 5 сати, дегустација је била у  недељу поподне, када су подељене и награде најбољем кувару и креатору најбољег штанда.


Најбољи рецепт на осмој Пихтијади у Нишкој Бањи имала је екипа из Гаџиног Хана. Друго место освојили су такмичари из Сврљига, а трећи је било домаће удружење „Срце“. Организатори су задовољни посетом и атмосфером, а гости Нишке Бање одушевљени су пихтијама.

Најбоље пихтије у Нишкој бањи толико су биле тражене, да нису дочекале екипу НТВ-а – посетиоци Пихтијаде су их након такмичења пробали, а неки до њих нису ни стигли. Све у свему, атмосфера је била весела.

Организатори су више него задовољни, и кажу да из године у годину ова манифестација постаје све омиљенија.

А уз традиционалне пихтије, пило се домаће вино и грејана ракија. и дводневна Пихтијада завршена је тадиционално – уз народно коло.


"НОСТАЛГИЈА" ВОЗИ ДО 25. ЈАНУАРА


МОКРА ГОРА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Музејски воз "носталгија" који вози чувена локомотива парњача саобраћаће до 25. јануара, потврђено је у "Шарганској осмици" у Мокрој Гори. 
Након паузе од 1. новембра до 25. децембра, због ремонта локомотива и вагона старих и стотину година, "ћира" сваки дан вози од Мокре Горе, преко чувене пружне петље Шарганска осмица, до жељезничке станице у Јатарама.

Стара "ћирина" композиција од 1. новембра не саобраћа од Мокре Горе до Вишеграда.

У Музејско-туристичком комплексу у Мокрој Гори кажу да интересовање за вожњу старим "ћиром" не опада и да је прошле године превезено око 70.000 путника.

Цијена карте током зимске сезоне је 300 динара или око 6 КМ, без обзира на узраст путника.

ОДРЖАН КОНЦЕРT ХАРМОНИКАША ИЗ УГЉЕВИКА

ДОБОЈ, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Оркестар хармоника Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика одржао је вечерас богојављенски концерт у Добоју, којим ће започети овогодишња сезона догађаја из области културе у граду.

 

Оркестар са 29 чланова извео је обраде народних пјесама.

Вођа оркестра Славко Николић рекао је да оркестар постоји од 1997. године и да тренутно има више од 40 чланова.

Он је подсјетио да ће оркестар учествовати на отварењу Зимских олимпијских игара у Сочију, гдје одлази на позив организатора након побједе у оштрој конкуренцији од више од 600 пријављених.

Наводећи да оркестар има уговорене бројне наступе, Николић је као значајне издвојио у Оману од 16. до 20. фебруара, те на Међународног фестивалу у Краснодарској области у Русији 18. априла.

Ученици из Угљевика популарност су стекли учешћем у емисији "Ја имам таленат".

Уочи богојављенског концерта у Умјетничкој галерији добојског Центра за културу отворена је изложба умјетничких дјела 29 аутора из фундуса Музеја Козаре у Приједору.

На овој изложби је представљено 16 вајарских и 26 сликарских дјела рађених у различитим техникама.

Ријеч је остварењима која су настала током досадашњих девет сазива приједорске Ликовне колоније Сретен Стојановић.

Изложба ће бити отворена до 11. фебруара.

ВЕЧЕ ГУСАЛА ПОСВЕЋЕНО ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ

СРНА

- Гусларско друштво "Старина Новак" са Пала одржало је 17.01.2014.године у Културном центру на Палама,вече гусала и епске пјесме посвећено обиљежавању 100 година од Сарајевског атентата.
 

Предсједник Гусларског друштва "Старина Новак" Ђорђе Ристичевић подсјетио је да ово друштво сваке године организује гусларско вече, а ове године су се опредијелили да вече посвете, како је рекао, највећем јунаку Гаврилу Принципу.

"Гаврило Принцип је за нас велики јунак, иако неки то оспоравају, јер он није убио Франца Фердинанда ни у Аустрији, ни у Њемачкој, већ у свом граду, сматрајући га окупатором", рекао је Ристичевић.

Према његовим ријечима, улога Гаврила Принципа у српском народу је велика и незамисливо је да буде заборављено његово јунаштво јер се борио за слободу свих словенских народа, а не само српског. "Гаврило Принцип је национални херој", нагласио је он.

Ристичевић је рекао да је вечерас наступило 18 гуслара из гусларских друштава Републике Српске, Србије и Црне Горе, а наступили су и чланови Културно-умјетничког друштва "Младост" са Пала.

Он је подсјетио да је кроз Гусларско друштво "Старина Новак", које постоји од 1977. године, прошло више од 150 чланова, те да Друштво тренутно броји двадесетак гуслара који постижу значајне резултате на републичким и савезним такмичењима.

"Гдје год одемо донесемо по неки пехар", нагласио је он и додао да ово гусларско друштво годишње организује четири фестивала, те да редовно учествује на многим културно-умјетничким манифестацијама.

Народни гуслар Велимир Шкобо из Гусларског друштва "Старина Новак" истакао је да је ово редовни годишњи концерт на који позивају своје колеге из осталих друштава.

"Ове године обиљежавамо 100 година од сарајевског атентата и неке пјесме су посвећене Гаврилу Принципу", рекао је Шкобо, додајући да гусле не би могле да опстану без историје, јер се оне базирају на епској народној пјесми.