четвртак, 9. јануар 2014.

СРПСКА ЋЕ БИТИ ЈОШ БОЉА





БАЊАЛУКА, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска сама највише говори o себи, а њени успјеси и неуспјеси су доказ да она постоји и да намјерава да буде боља.

Медијима су своје изјаве дали и други званичници из културног и политичког живота Републике Српске

 

"Нећемо никада престати жељети свим људима који овдје живе сву доброту овога свијета, пуно здравља и среће", рекао је Додик .
Обраћајући се гостима, међу којима су били Његова светост патријарах српски Иринеј, предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и посланици, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министри, члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, министри у Влади Србије, те многе друге угледне личности, Додик је захвалио свима који су дошли и своје вријеме посветили Републици Српској.

"Ово је дан који показује нашу одлучност да истрајемо и да не станемо, и никада се не престанемо кретати ка нашем узвишеном и главном циљу – да будемо свој на своме и да заједно са другим људима широм планете ширимо сарадњу, добросусједство и добре односе међу људима, све оно што треба да докаже и покаже да смо дио глобалне и шире међународне цивилизацијске заједнице", поручио је Додик.

 Младен Босић предсједник СДС-а
Босић је рекао да ће Република Српска још дуго славити свој дан.

"Ми бисмо жељели да Српска буде много боља него сада. Они који су је стварали сигурно нису задовољни са овим што сада виде у Српској. Надамо се да ће сљедеће генерације политичара и будуће власти имати много више осјећаја и одговорности према грађанима и према Републици Српској", рекао је Босић данас новинарима након свечане академије у Бањалуци поводом Дана Републике.

Босић је закључио да је данас у Српској највећи датум, те да се сви са поносом присјећају тога датума када су неки људи имали тада храбрости донијети значајну одлуку на основу које је настала Српска. 

 постојања Републике Српске знак да је она стабилна.
 
Младен Иванић
Иванић је нагласио да Српска након одласка некадашњег високог представника Педија Ешдауна нема озбиљних изазова на политичком плану.

"Наравно да с једне стране осјећам понос што се данас обиљежава 22. рођендан Српске, али с друге стране осјећам и неку врсту мале нелагоде с обзиром да људи који данас славе, славе то у далеко бољим условима од обичних грађана који живе пуно теже", рекао је Иванић новинарима након пријема поводом Дана Републике и крсне славе Светог архиђакона Стефана. 

Емир Кустурица
Кустурица је рекао Срни да је Република Српска зрела да опстане зато што има свој механизам, дневни ред који задаје и кућу у којој се формализује њено биће.

"Она има све што је потребно једној држави по новом рецепту да може да опстане и функционише", рекао је Кустурица

Драган калинић
"Ми смо политичари ефемерна појава - дођемо и одемо. Али, оно што ову земљу одржава, на чему је она постала и на чему ће опстати, то је љубав народа и њених грађана", рекао је Калинић новинарима у Бањалуци након свечане академије поводом Дана Републике.

Калинић је истакао да ову земљу, без обзира када је хвале, куде и критикују и када имају разлога за неку радост, одржава њен народ.

"Због тога сам више него сигуран да је та љубав неуништива и да ће Српска још много година постојати", закључио је Калинић.



Београд: Свечана академија поводом Дана РС

 09/01/2014СРНА |
 
 
У Центру "Сава" у Београду јуче је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске на којој су учесници позвали на слогу и јединство у очувању Српске.
Свечана академија у Центру "Сава" у Беорграду поводом Дана РСФото: СРНА
Свечану академију организовало је Удружење "Република Српска – част отаџбине" које окупља бивше војне и полицијске званичнике Републике Српске.
Предсједник Удружења Миленко Каришик рекао је да изазови и искушења за српски народ и Републику Српску нису престали и да се вриједности на којима је настала морају његовати и преносити на потомке.
Он је навео да су те вриједности, прије свих, слога, јединство и духовни преображај српског народа.
"Покажимо слогу и јединство заједно са Србијом у очувању и развоју Републике Српске, славећи у миру и напретку. Живјела Република Српска!", рекао је Каришик.
Генерал потпуковник Војске Републике Српске у пензији Миломир Савчић оцијенио је да је одлука, настала плебисцитарном вољом српског народа о оснивању Републике Српске прије 22 године, била једини могући начин да се мирним путем обезбиједи равноправност српског народа у БиХ.
Подсјећајући да је послије те одлуке војска заједно са полицијом одбранила Републику Српску, а Дејтонски мировни споразум је верификовао резултате те борбе, генерал Савчић је истакао да је тим документом доказана исправност те борбе.
"Довођење у питање 9. јануара је враћање на старо, покушај да се Срби поново учине неравноправним у БиХ и једино такви покушаји могу натјерати Србе да предузму друге кораке како би у потпуности обезбиједили свој суверенитет у својој држави", истакао је генерал Савчић.
На скупу је прочитана поздравна порука предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић која је руководству и члановима Удружења честитала Дан Републике Српске и пожељела успјех у њиховом раду.
Свечаној академији присуствовали су бивши војни и полицијски званичници, а међу званицама су били и академик Василије Крестић и исламолог Дарко Танасковић.