среда, 1. јануар 2014.

О СТАЊУ СКИЈАЛИШТА НА ЈАХОРИНИ-ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА


Интернет форум ВИП "Јахорина Теам" 
добио је писмо Туристичке организације Источног Сарајева које су администратори форума званично прокоментарисали на доле објављен начин и у наставку га објавили на свом форуму у циљу добијања релевантног мишљења посјетилаца форума.  

И уводни став администратора и писмо ТО Источно Сарајево преносимо у цјелини јер осјећамо обавезу према како према посјетиоцима Блога,тако и према посјетиоцима наше ФБ Странице да свима упутимо извињење због нашег у неким дјеловима необјективног обавјештавања што се тиче активности везаних за припремљеност скијашких стаза на јахорини,за скијање на почетку ове скијашке сезоне.

Драг форумаши и пријатељи Јахорине,
већ годинама упозоравамо јавност да су лажи прије свега из Олимпијског Центра Јахорина постале несноне и да нас петљају како стигну. Двије године смо имали Божију помоћ и снијега више него што смо требали. Али сад кад су падавине заказале, настали су прави проблеми на Јахорини!

Добијамо информације са терена како ће стотине сезонских радника бити отпуштено, гости отказују термине. Ми као ВИП Јахорина се трудимо свим гостима максимално да изађемо у сусрет и пукушавмо на све начине да ријешимо проблеме. Гости су незадовољни, иако ми домаћни апсолутно све чинимо да им провод буде више него угодан, од дружења, велнеса, ракија, куханог вина, роштиља, торти и шта све не, али ми нисмо у стању им снијег створити.
Они који јесу - ОЦ Јахорина га нису створили, иако су имали милионе на располагању, топове, језеро ...

Прије свега истакао бих бившег директора ОЦ Јахорина, Бранка Коромана који је највећим дјелом крив за све ово, те његовг пајтаса, бившег премијера Џомбића, као и садашњег директора и његову ужу свиту, који се како се чини нису способни за вођење овако велике и познате организације.

Од туристичке орагнизације И. Сарајево смо добили молбу да дамо насе мишљење које ће касније бити упућено директно Влади РС-а са конкретним захтјевима. Па ево у цјелости писма:

С обзиром на тренутну ситуацију на Јахорини, Туристичка организација Источно Сарајево осјећа потребу да упозна и представнике републичке власти и цјелокупну јавност , односно, изнесе мишљење о разлозима који су произвели овакву ситуацију ( у доброј мјери ) на олимпијској планини Јахорини.
По подацима са терена, скоро сви смјештајни капацитети на Јахорини били су „букирани“, чак 30 – ак дана прије почетка зимске туристичке сезоне 2013/2014. Снијег који је пао почетком децембра и ниске температуре ( испод – 4Ц ), висина природног снијега преко 50 цм, створили су услове за производњу вјештачког снијега, што је био разлог за рекордан „букинг“ за првих неколико смјена ( децембар и јануар ).
Производња вјештачког снијега на Јахорини у том периоду је „заказала„, а температуре крајем децембра порасле, тако да је нестало природног снијега, а резерве вјештачког снијега нису постојале. Менаџмент Олимпијског центра „ Јахорина „ није имао адекватан одговор, а откази резервација смјештаја интензивирани су, посебно за период након новогодишњих празника.
Ситуација која је забиљежена у сезона 2009/2010 и 2010/2011 доживјела је „ репризу “, односно тренутно је још и гора, и дефинитивно се може назвати елементарном непогодом.
Дезинформације у вези са системом за производњу вјештачког снијега испливале су на површину, а прича о недостатку метеоролошких услова за тај процес, заслужује назив који не бисмо назвали правим именом. Све то произвело је огорчење туриста који су своје зимовање „букирали“ на Јахорини, а нарочито власника смјештајних капацитета на олимпијској планини ( процјене су да је у сегмент приватног власништва уложено преко 100 милиона КМ ).
Напомињемо да већина тих истих власника, посебно у зимској туристичкој сезони, запошљава више од 2 000 људи, што у оваквој, укупној ситуацији у Републици Српској, није податак за подцјењивање.
Ако томе додамо чињеницу да су пред зимску туристичку сезону били створени сви услови за ноћно скијање на Пољицама ( у сарадњи са Туристичком организацијом Бања Луке Туристичка организација Источно Сарајево обезбиједила је позајмицу рефлектора ту намјену ), али менаџмент Олимпијског центра, без конкретног објашњења, одбио је тај предлог.
Поставља се питање колико је тај исти менаџмент „ кадар „ управљати скијалиштем које са поносом носи име Јахорина и које све више и више тоне и угрожава будућност оних који су уложили много и труда и материјалних средстава у развој олимпијске планине.
Подсјећања ради, а према информацијама јавно објављеним, Влада Републике Српске за развој скијашке инфраструктуре од 2010. године уложила је 41 милион КМ.
Вријеме је за истину!
П.С. Молимо све релевантне субјекте да изнесу своје властито мишљење како бисмо заједничким писмом реаговали, односно, упозорили Владу Републике Српске – Премијера о тренутној „ катастрофалној „ ситуацији на Јахорини. Очекујемо у што краћем времену Ваше сугестије, како би комплетирали овај допис и упутили га релевантним институацијама.
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

ПРИОРИТЕТ ЈАЧАЊЕ СПЕЦИЈАЛНИХ ВЕЗА СА БЕОГРАДОМ

БАЊАЛУКА, 1. ЈАНУАРА /СРНА/ - Један од приоритета Републике Српске у наредном периоду биће јачање специјалних и паралелних веза са Србијом, па ће у том смислу бити настављен рад на развоју економске сарадње, односно интензивираће се активности на реализацији заједничких привредних пројеката.

 

Ово је наведено у информацији о активностима Републике Српске у областима регионалне и институционалне сарадње, коју је недавно усвојила Влада Српске.

У информацији се наводи да ће се у наредном периоду инсистирати на што квалитетнијем и већем степену информисаности и координације свих нивоа власти у БиХ.

Такође, планиране су активности на јачању веза са дијаспором, при чему ће значајну улогу и даље имати представништва Републике Српске у иностранству, а посебно у Аустрији, Њемачкој и САД.

Jачање прекограничне, регионалне и међурегионалне сарадње, те даље унапређење привредне, културне, научне и других видова сарадње са релевантним субјектима од интереса за Републику Српску, остају у приоритету активности Владе Српске који ће бити реализовани у наредном периоду.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју, који је раније утврдила Влада Српске, дефинисани су критеријуми за стицање научних звања.

"Осим научног степена доктор наука из одговарајуће научне области и проведеног изборног периода у научном звању, први пут се уводи критеријум научне компетентности кандидата", наводи се у образложењу Нацрта закона.

Научна компетентност кандидата одређује се на основу укупне израчунате вриједности коефицијената компетентности научноистраживачких радова, односно резултата кандидата.

"Нацртом закона се прецизирају групе, односно врсте научноистраживачких радова, те резултата за које се утврђује вриједност коефицијента компетентности", истиче се у образложењу.

Такође, дефинисано је да ресорни министар доноси правилник којим се прописују критеријуми за стицање научних звања, вриједност коефицијента компетентности научноистраживачких радова, односно резултата и минимални квантитативни услови за стицање научних звања у свакој од научних области.

Ове акте Влада Српске размотрила је на 42. сједници, одржаној 26. децембра.

УРАЂЕНА КОПИЈА САРАЈЕВСКОГ ПРЕПИСА ЗАКОНОПРАВИЛА СВЕТОГ САВЕ

САРАЈЕВО, 1. ЈАНУАРА /СРНА/ - Издавачка кућа Митрополије дабробосанске "Дабар" је, након двије године рада, успјешно завршила пројекат фототипског издања сарајевског преписа Законоправила Светог Саве, потврђено је Срни из Митрополије.

 

Ријеч је о вјерној копији оригиналне књиге која се чува у музеју Старе српске православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, а која је настала средином 14. вијека, најкасније 1371. године, негдје у БиХ.

Писана је на пергаменту и садржи 367 листова.

Сарајевски препис Законоправила Светог Саве потиче највјероватније непосредно од преписа будимљанског епископа Теофила из 1252. године.

Према ријечима директора "Дабра" архимандрита Јована Гардовића, ова значајна књига, за коју влада велики интерес, обједињује законодавство за све друштвене и црквене институције из доба Светог Саве.

Он је најавио њену промоцију почетком године, највјероватније у манастиру Добруну.

У предговору овог фототипског издања подсјећа се да у овом немирном времену, пуном неизвјесности, када се на свјетским позорницама морална начела све више гасе, а себичност узима све више маха, Цркву као мајку, пуну љубави према својој дјеци обузима брига и страх.

"На мјесто Божјих закона који чувају достојанство човјека, обезбожени људски род све више истиче неке необуздане слободе којих би се посрамила и животиња, а не људско биће. Због тога наша света Српска православна црква износи пред своју вјерну дјецу, као најбољег од најбољих и најзаслужнијег од најзаслужнијих светитеља Саву, да обасја пут којим Србима ваља ходити у тамној ноћи глобалне антикултуре", наглашено је у предговору.

Ову капиталну књигу за штампу су приредили професор др Станка Стјепановић и јеромонах Серафим Глигић, а њено објављивање су помогли бројни дародавци, међу којима је Канцеларија за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Владе Србије, Академија наука и умјетности Републике Српске, правни факултети из Београда, Бањалуке, Пала и Крагујевца, те Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" из Фоче.