понедељак, 24. новембар 2014.

ДВА ОТВАРАЊА И ЈЕДАН КОНЦЕРТ-Понедељак у Нишу

Као што је и најављено данас је почела званично са радом Клиника за кардиохирургију у Нишу.
Почетку рада присуствовао је Министар здравља и један амбасадор,као и представници локалне самоуправе.
Како је најављено,очекује се да захваљујући овој клиници листе чекања за трансплантацију срца буду сведене на занемарљив број,а захваљујући истој више од два и по милиона становника Србије имаће обезбеђену здравствену заштиту какву заслужују или ће и то бити обећање лудом радовање,остаје да се види.
По најавама може се очекивати да по опремељеност нишка Клиника буде испред Дедиња.
Него да све не би било како треба потрудио се неки савјесни грађанин који је открио да су на улазу у Клинику постављени "аријевски гвоздени крстови",а уствари ради се о малтешким крстовима витезова хоспиталаца како је објаснио историчар и кустос Народног музеја у Нишу Небојиша Озимић.
Да ли постављање крстова има везе са редом Темплара и која је њихова улога у изградњи Кардиохирургије у Нишу остаће обавијено велом мистичности,као што остају и улоге Ротаријанаца и Масона,јер ваљда они не потпадају под транспарентност.
Надамо се само да цијена њиховог ангажовања неће бити испостављена будућим покољењима.

Данас у 18.00 часова  у Хали "Чаир" свечано је започео  са радом "51 сајам књиге и графике".
Како је то изгледало нисмо били у прилици да видимо,нити да нешто о томе напишемо, јер је Организатор одлучио да никог не пушта без улазнице.
Наша жеља је била да видимо од тих 70 најављених изгалагача колико их је из Републике Српске односно ФБиХ,јер је култура нешто што покушавамо да промовишемо.
Жалосни је што је култура бар што се тиче Ниша,по коалиционом споразуму доспела у руке оних који се боре за социјалну правду,а ставом наметања обавезних улазница одвраћају многе да посете овогодишњи сајам.
И тако они који су везани за културу својим одлукама и поступцима полако али сугурно сахрањују културу.
Срећа је да је то појединачна појава,те се надамо да ће убудуће бар у периоду отварања значајних манифестација бити омогућен слободан улаз посетиоцима.
Наш администратор је схватио да му стварно недостаје она "прес" картица.

Вечерас је био и 500 концет Црквено играчког ансамбла "Бранко" у Дому Војске,а поводом деценије постојања и рада.

Сала је била испуњена и можемо рећи да су играчи маестрално одрадили свој посао.
Присутни су уживали у њиховим кореографијама,као и гледаоци крај малих екрана јер је ТВ Белами,као медијски покровитељ директно преносила вечерашњи концерт.
Уметнички руководилац Миљко Петровић,заслужује све похвале за свој рад и труд,који улаже у формирање нишких дечака и девојчица,чланова ансамбла "Бранко"
Овом приликом обележено је и 190  година од рођења песника Бранка Радичевића,по коме ансабл и носи име.

Владика Нишки др.Јован одликовао је Црквено играчки ансамбл "Бранко" орденом Светог Романа Слаткопевца другог реда и уз пригодну беседу поучио присутне о значају очувања традиције и културе једног народа и нераскидивој вези духовног и етно бића једног народа за његов опстанак.   

Нема коментара:

Постави коментар