четвртак, 29. мај 2014.

Спасовдан или Вазнесење Христово

Дан и Слава општине Источно Ново Сарајево
Синболика је у много чему око нас.


Многе нам се ствари и појаве разјашњавају уз помоћ сигнала и синбола,чак је о томе и Свети Србски Златоусти писао.






Синболика Вазнсња Христовог у Општини Источно Ново Сарајево има неку посебну синболику ваљда што је настала у оно вријеме дејтонског споразума на простору некадашњие двије Касарне у Лукавици, ако говиримо о њеном урбаном дијелу који населише они сарајевски Срби који су током читавог сукоба одолијевали нападима на своје кућне прагове,али је нечијом вољом оно што је крвљу и животима одбрањено припало непријатељима.Интетес појединца увијек је био значајнији од цијене коју плаћа народ.







И управо ти Срби који изнијеше Крст са Грбавице заједно са Славком Алексићем и попом Жућом почеше стварати на простору лукавичких Касарни нова огњишта за све оне који се нису могли далеко одвохити од оних дијелова, од тог тренутка Федеративног Сарајева у ком су до тад живили.

Као што је Христос својим Вазнесењем показао пут у вјечност тако је и својим брзим развојем и изграрадњом Општина Источно Ново Сарајево недвосмислено показала да су сарсјевски Срби чврсто одлучили да на својој ентитетској територији створе град достојан живота свих оних који су ван своје воље морали отићи из дијелова Сарајева у којем су живјели због нечијих интереса.

Славиће Општина Источно Ново Сарајево још многе године своју Крсну Славу Вазнесење Христово и развијаће се у миру и благостању јер је њен Заштитних сам Спаситељ Христос,без обзира ко тренутно данас или сутра буде сједио у административним столицама.

Прослава Дана општине и крсне славе општине започета је синоћ одржавањем Свечане академиј
и данас ЛИТУРГИЈОМ И ПРАТЕЋИМ ПРОГРАМОМ у нешто скромнијем издању него предходних година како је истакао начелник општине Ћосић због тренутне ситације која је задесила подручије  Републике Српске и ФБиХ.
Овом приликом свим члановима општинског руководства,опозиционарима,неопредјељеним а поготово цјелокупном становништву Општине Источно Ново Сарајево желимо срећну и дуговјечну Крсну Славу Спасовдан и да је прослављају у радости и миру на многаја љета.

Нема коментара:

Постави коментар