четвртак, 30. јануар 2014.

Одржана свечана академија поводом 80 година од рођења Бранка Миљковића


29.01.2014. НТВ


(ВИДЕОПрилог МАТИЈА БЕЋКОВИЋ на Академији Бранку Миљковичу))

У нишком Народном позоришту одржана је свечана акдемија поводом 80 година од рођења највећег српског песника са ових простора, Бранка Миљковића. Свечану беседу говорио је академик Матија Бећковић , који је и лично познавао великог песника, публици су се представили добитници традиционалне награде “Бранко Миљковић “,а међу званицама био је и братанац славног песника, Горан Миљковић.

А у сали пошоришта осим учесника на свечаној академији и многобројни поштоваоци дела Бранка Миљковића. Братанац славног песника, Горан Миљковић, имао је 6 месеци 12.фебруара 1961 године када је из Загреба стигла вест о погибији његовог стрица.
Свечану беседу поводом 80 година од рођења Бранка Миљковића одржао је академик Матија Бећковић. Био је савременик и пријатељ славног песника.
Свечаном академијом почела је година посвећена Бранку Миљковићу. На дан његове смрти, 12.фебруара, делагација из Ниша биће гост библитеке Браћа Миладиновци у Скопљу, а већ 14.фебруара поводом дана државности Србије у Београду ће бити отворена изложба “Завештања и поклони” на којој ће се наћи и легати нишког народног музеја, а чине их рукописи И лични предмети Бранка Миљковића и Стевана Сремца. Свечану академију у народном позоришту организовао је град Ниш, одбор за обележавање 80 година од рођења Бранка Миљковића И Нишки културни центар.

Нема коментара:

Постави коментар