петак, 27. децембар 2013.

ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН "ВЕЛИКИ РАТ" АЛЕКСАНДРА ГАТАЛИЦЕ

ЗВОРНИК, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У зворничкој "Народној библиотеци и музејској збирци“ представљен је роман "Велики рат" Александра Гаталице и уручене награде највјернијим читаоцима.

 

Гаталица, новинар и књижевник из Београда, говорио је синоћ о свом роману који је доживио 20. издање.

"Радња се хронолошки одвија за време Првог светског рата, али је то, у ствари, роман о смрти епохе која је претходила том рату, која се звала `лепом епохом`, а неки су је звали и `дивном епохом`. У једном дану све се претворило у нешто најстрашније, што генерације нису могле ни да замисле", рекао је Гаталица.

Он је додао да се у роману сусреће доста ликова, јер је требало осликату тако лијепу епоху у свим њеним аспектима, у свим културним срединама, која се буквално суновратила у "Велики рат".

"Говорећи о том рату, заправо, много говорим и о томе шта су људи унели у њега, како су унели своја надања и како су изнели своја страдања", појаснио је Гаталица.

"Велики рат" је 11. књига Александра Гаталице, за коју је 2012. године добио "Нинову" и награду "Меша Селимовић". За циклус приповиједака "Век" добио је награду "Иво Андрић", тако да је употпунио збирку од три највеће награде које прозни писац на српском језику може да добије.

Гаталица је похвалио посјећеност манифестацији у зворничкој "Народној библиотеци", истичући да је то за њега показатељ да књига има читаоце, не само у Србији већ и у Републици Српској, Црној Гори и Македонији, односно свуда гдје се чита и говори српским језиком.

У овој библиотеци традиционално се на крају године проглашавају читаоци који су највише читали и којима је директор ове установе Негосава Стјепановић уручила бесплатне чланске карте и пригодне поклоне.

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ СТУДЕНАТА МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У препуној концертној сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву вечерас је одржан традиционални новогодишњи концерт студената, а ове је године посебност била наступ три велика ансамбла Академије - Мјешовити хор, Гудачки оркестар и Окрестар хармоника.

 

Публика у Источном Сарајеву имала је прилику да ужива у дјелима Моцарта, Шопена, Брамса, Баха.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије Валентина Дутина изразила је задовољство што је у овогодишњи програм уврштен велики број музичких нумера.

"Осим новогодишњег, традиционално организујемо и годишње концерте на завршетку академске године крајем јуна. Уз ове традиционалне концерте, током цијеле године имамо концертне активности еминтентих умјетника из земље и иностранства, кроз јавне часове студената академије, преко фестивала попут недавно одржаног руске музике, али и акордеонарта", рекла је Дутина Срни.

Она је напоменула да ће идућа година бити посебна, јер ће бити одржан јубиларни Пети акордеонарт фестивал хармонике, када се очекује велики број гостију из иностранства и обиљежавање 20 година рада Музичке академије у Источном Сарајеву.