понедељак, 9. децембар 2013.

МИЛИЦА ВУЧКОВИЋ ИЗ НИША ДОБИТНИК "РАДОСЛАВНИЦЕ"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Стручни жири 12. Фестивала поезије за дјецу и младе Источно Сарајево, поводом обиљежавања 40 година од штампања прве књиге пјесника Радослава Самарџије, награду Пјесничко уздарје "Радославница" додијелио је Милици Вучковић из Ниша.

 

"Ова млада Нишлијка награђена је за своје три пјесме којима је учествовала у конкурсу 12. Фестивала поезије за дјецу и младе: `Од Бога`, `/с/трпљење` и `Биће ништавила", рекао је данас Срни умјетнички директор Фестивала Витомир Митрић.

Он је додао да је прву награду на конкурсу о теми "Дјеца нису овце" у категорији до 11 година освојио Лука Максимовић из Ниша, другу Уна Бугарчић из Крагујевца, а трећу њен суграђанин Алекса Николић.

"У категорији од 12 до 17 година најбоља је била Тијана Старчевић из Руданке код Добоја, другу награда равноправно су подијелили Никола Ђурић из Блатнице код Теслића и Ксенија Лаловић из Источног Сарајева, док трећу награду дијеле Милица Пурковић из Рогатице и Анђела Ћирић са Пала", навео је Митрић.

Према његовим ријечима, на конкурсу за младе пјеснике од 18 до 30 година о теми "Ослушкивање Бога" побиједио је Никола Радовановић, друга је била Ања Тасовац, а трећа Драгана Амбулија, сви из Требиња.

Он је истакао да је посебну награду за одлично изведен акростих покојном Радославу Самарџији у пјесми "Дјеца нису овце" припала Данијели Јокић из Лопара.

Он је подсјетио да је тема конкурса "Ослушкивање Бога" изабрана по истоименој књизи Радослава Самарџије, која је награђена на Видовданским сусретима 1997. године и Сарајевским данима поезије 1999. године у Источном Сарајеву.

Предсједник жирија 12. Фестивала поезије за дјецу и младе, књижевник Дара Секулић наглашава да се овогодишњи Фестивал одржава под околностима неповољнијим него ранијих година.

"Дјечијих радова бројчано није било као претходних година, али су у својој укупности одређенији, поетски зрелији и бољи. Ове двије теме, `Дјеца нису овце` и `Ослушкивање Бога`, свака на свој начин пружале су могућност и слободу да се дјеца поетски, духовито, али и критички обраћају породици, школи, људима и свијету", навела је Секулићева.

Она истиче да су дјеца настојала да покажу како би друштво озбиљније и промишљеније могло и морало да уважава свијет дјетета - да прихвати чињеницу да дијете данас само хоће да испуњава своје дане, испољава и потврђује своје стваралачке способности.

"Млади пјесници својим пјесмама показали су и поетски и мисаоно зрела своја сазнања о Богу и вјери као најпостојанијем ослонцу живота", закључује Секулићева.

Организатор Фестивала "Форум театар" Источно Сарајево наглашава да је Конкурс расписан према истоименој рукописној збирци поезије за дјецу Радослава Самарџије, која је на анонимном конкурсу Министарства просвјете и културе била награђена али, нажалост, тај рукопис никад није објављен јер је у међувремену изгубљен.

Награђене радове сутра ће у Културном центру Источно Ново Сарајево на свечаној академији "У лавиринту поезије" читати глумци "Форум театра".

Генерални спонзор фестивала, Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, награђеним учесницима конкурса припремио је пригодне награде из асортимана својих издања.

Митрић подсјећа да ће најстарија књижевна манифестација за дјецу у Републици Српској - Фестивал поезије за дјецу у Источном Сарајеву ове године бити одржан захваљујући искључиво разумијевању и помоћи Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Према његовим ријечима, планиране програмске активности фестивала под називом "У лавиринту поезије" сведене су у двочасовни програм, који ће бити реализован у четири цјелине и то: обиљежавање 40 година од штампања прве књиге пјесника Радослава Самарџије, чије ће стихове читати Илија Мимић, те промоција књиге Недељка Зеленовића "У зрну пубертета" и књиге Тоде Николетића "Ја и тата к'о два брата".

Предвиђена је и промоција књига у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево "Љубав боје бијело" Душка Милуновића, као и промоција књиге "Неухватљива дјечија пјесма", која садржи најбоље и награђене радове 10. и 11. конкурса поезије за дјецу, коју су приредили књижевница Дара Секулић и Витомир Митрић.

Четврта цјелина односи се на Проглашење побједника конкурса 12. Фестивала поезије за дјецу о темама "Дјеца нису овце" и "Ослушкивање Бога".

Пратећи програм Фестивала биће реализован 11. децембра у Дому за стара лица Источно Сарајево под називом "Осмјехни се пјесмама" и у Матичној библиотеци гдје ће бити промовисана књига Тоде Николетића "Растем да волим", чији је издавач "Форум театар", као и аудио ЦД у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.