недеља, 9. јун 2013.

НА СВЕЧАНОСТИ НАЈВИШИ ЗВАНИЧНИЦИ СРПСКЕ И АРХИЈЕРЕЈИ

ТРЕБИЊЕ, 9. ЈУНА /СРНА/ - Највиши званичници Републике Српске и више архијереја Српске православне цркве присуствоваће данас у Невесињу централној манифестацији обиљежавања 1700 година од Миланског едикта, потврђено је Срни у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.
 

Према досадашњим најавама присутнима ће се обратити предсједник Републике Српске Милорад Додик, неки од архијереја и представници општине Невесиње. Свечаности ће, између осталих, присуствовати и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и
министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић.

Свету архијерејску литургију служиће владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени епископ Атанасије, владика зворничко-тузлански Хризостом, никшићко-будимљански Јоаникије и бихаћко–петровачки Атанасије.

Иако је било планирано да се 1 700 година од Миланског едикта обиљежи код цркве Светих Константина и Јелене у селу Слато, општина Невесиње, због лоших временских прилика служење литургије, пригодан културни програм, донаторски ручак и народно весеље биће уприличено у невесињској касарни "Невесињска пушка".

У оквиру свечаности биће организован и донаторски ручак, а прикупљена средства су намијењена за Фондацију "Свети Вукашин" која помаже породице са троје и више дјеце, за изградњу спомен-цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и за дневни центар дјеце са посебним потребама "Моја нада" у Невесињу.

Очекује се присуство више хиљада гостију из Републике Српске, Србије и Црне Горе. 

ЛИТУРГИЈОМ ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА


 Служењем Свете архијерејске литургије у Невесињу, којој присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, почело је обиљежавање 1.700 година од доношења Миланског едикта.
 

Свету архијерејску литургију у кругу Касарне "Невесињска пушка" у служе Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени епископ Атанасије, те владике зворничко-тузлански Хризостом, никшићко-будимљански Јоаникије и бихаћко-петровачки Атанасије.

Литургији присуствују високи званичници Републике Српске, међу којима су министар просвјете и културе Горан Мутабџија и
министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, те представници привредног, политичког и јавног живота Републике и више стотина гостију из Српске, Србије и Црне Горе.

У оквиру централне свечаности обиљежавања 1.700 година од доношења Миланског едикта, у Републици Српској, биће организован донаторски ручак, а прикупљена средства су намијењена за Фондацију "Свети Вукашин" која помаже породицама са троје и више дјеце, за изградњу спомен-цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и за дневни центар дјеце са посебним потребама "Моја нада" у Невесињу.

Миланским едиктом у 313. години свети цар Константин дао је слободу хришћанству и ставио историјску тачку на тровјековни прогон хришћана. Закон није само забранио прогон хришћана, већ је наредио да се врати имовина онима којима је по том основу била конфискована, што укључује и имовину која је припадала цркви. 

ДОКАЗ ДА ХРИШЋАНИ ПОСТОЈЕ


Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је у Невесињу да је данашња централна манифестација у Српској поводом обиљежавања 1.700 година од доношења Миланског едикта доказ да хришћани још постоје на овим просторима.
 

"Хришћани су вијековима на овим просторима пролазили кроз различита тешка времена и увијек су излазили јачи", рекао је Додик који у Невесињу присуствује обиљежавању овог великог јубилеја.

Након Свете архијерејске литургије, Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом истакао је да српски народ може себи помоћи само ако истински вјерује у Бога и све врлине које је Господ оставио.

"Српски народ је непромишљеношћу довео у питање биолошки опстанак", рекао је владика Хризостом.


Говорећи о историјском значају Миланског едикта, владика Хризостом је навео да српски народ баштини насљеђе отаџбине цара Константина.

"Цар Константин доказао је да имамо право да се бранимо, да се боримо непрестано и изнова за своја права на опредјељење, слободу живљења и вјеровања, те да нам нико не може одузети оно што је наше вијековима", нагласио је владика Хризостом.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је данас дан обнове и да ће се, у оквиру свечаности у Невесињу, разговарати о начину оспособљавања овдашње болнице чији је ктитор Михаило Лабало, те о могућности отварања нове фабрике коју би покренуо Родољуб Драшковић.

Након служења Свете архијерејске литургије, одиграна је представа једночинка "Невесињско Константиние", којом је на симболичан начин представљен чин потписивања Миланског едикта.

У оквиру централне свечаности обиљежавања 1.700 година од доношења Миланског едикта, у Републици Српској, биће организован донаторски ручак, а прикупљена средства намијењена су за Фондацију "Свети Вукашин" која помаже породицама са троје и више дјеце, за изградњу спомен-цркве Васкрсења Христовог у Пребиловцима, као и за дневни центар дјеце са посебним потребама "Моја нада" у Невесињу.

Умировљени владика Атанасије први је дао прилог за Фондацију "Свети Вукашин".