субота, 1. јун 2013.

Пале: Шесторо најбољих математичара на олимпијади у Турској

01.06.2013 Агенције

Пале: Шесторо најбољих математичара на олимпијади у Турској 
Пале - На Филозофском факултету на Палама данас је одржана 11. јуниорска Математичка олимпијада БиХ након које је проглашено шест најуспјешнијих ученика који ће чинити екипу БиХ на 17. Јуниорској балканској математичкој олимпијади која ће бити одржана у турском граду Анталија, преносе агенције.
Најбоље знање из математике данас су показали Тијана Бабић из Основне школе “Георги Стојков Раковски” из Бањалуке, Милица Бабић из бањалучке Гимназије, Берин Спаховић ученик Сарајево колеџа, Мариа Дједовић из Католичког школског центра “Свети Фрањо” Тузла, те Златко Салко Лагумџија из Интернационалне средње школе у Сарајеву и Амар Курић из сарајевске Основне школе “Ченгић Вила један”.
- Најбоље младе математичаре у Турску ће водити професори Марко Ћитић са Филозофског факултата на Палама и Ведад Летић са Математичког факултета у Сарајеву - рекао је предсједник Друштва математичара Републике Српске Видан Говедарица.
Јуниорска балканска математичка олимпијада биће одржана од 21. до 26. јуна, а трошкове путовања сносиће ентитетска, односно кантонална министарства образовања.

ВЛАДИКА ХРИЗОСТОМ НОВИ ЕПИСКОП ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКИ

БЕОГРАД, 1. ЈУНА /СРНА/ - Владика бихаћко-петровачки Хризостом изабран је за новог епископа зворничко-тузланског, наводи се у саопштењу Српске православне цркве /СПЦ/.

 
Свети архијерејски сабор је на данашњој сједници донио одлуку да се на упражњену катедру епископа бихаћко-петровачког именује досадашњи викарни епископ хвостански Атанасије.

Епископ захумско-херцеговачки Григорије и даље ће бити замјеник митрополита дабробосанског Николаја, наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Остале епархије остале су непопуњене из важних практичних разлога, и оне и даље имају на челу администраторе.

Сабор је потврдио да администратор Епархије средњоевропске остаје Његова светост патријарх српски Иринеј, администратор епархије жичке епископ шумадијски Јован, епархије аустријско-швајцарске епископ бачки Иринеј, а за администратора епархије Јужноцентралноамеричке митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Чланови Светог Синода у новом сазиву су епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Хризостом и рашко-призренски Теодосије.

Данашњом сједницом окончан је радни дио овогодишњег засједања Сабора СПЦ, а његов рад биће молитвено крунисан саборним служењем свете литургије у Нишу на празник Светог цара Константина и царице Јелене, чиме ће бити прослављена 1700-годишњица Миланског едикта као припрема за општу прославу у октобру ове године, наводи се у саопштењу СПЦ.

Сабор СПЦ почео је 21. маја. На засједању 29. маја потврђена је одлука Синода којом је епископ зворничко-тузлански Василије /Качавенда/ коначно и трајно разријешен дужности управљања епархијом зворничко-тузланском.